Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 10 december 2004

Wetenschappelijke master Ergotherapie erkend door NVAO

De European Master of Science in Occupational Therapy die de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met drie buitenlandse universiteiten sinds 1999 aanbiedt, is door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) erkend als wetenschappelijke opleiding in deeltijd. Daarmee is Ergotherapie de eerste paramedische opleiding in Nederland met een geaccrediteerde wetenschappelijke pendant. Studenten uit alle Europese landen met een afgeronde bacheloropleiding Ergotherapie kunnen nu vanaf september 2005 - mits zij een minor wetenschappelijk onderzoek in de bachelor gedaan hebben - rechtstreeks doorstromen naar de wetenschappelijke master en de titel Master of Science behalen.

De European Master of Science in Occupational Therapy is ontwikkeld door de opleiding Ergotherapie van de HvA, in nauwe samenwerking met drie universiteiten met researchprogramma's op dit gebied in Europa: Medical University Karolinska Institutet (Zweden), University College South (Denemarken) en University of Brighton (Groot Brittanië). Studenten volgen in het eerste jaar achtereenvolgens modules in Zweden, Denemarken, Nederland en Groot-Britannië. Daardoor kunnen zij zelf een internationaal netwerk opbouwen. De thesis - het onderzoeksproject - wordt in het tweede jaar in het eigen land uitgevoerd met supervisie via de e-mail. Per jaar worden tussen de 15 en 20 studenten uit heel Europa en daarbuiten aangenomen.

De NVAO - die in Nederland sinds kort opleidingen in het hoger onderwijs accrediteert - stelt dat het programma van de opleiding wetenschappelijk kan worden genoemd 'zowel door de bewezen onderzoekskwaliteiten van de betrokken docenten, door de wijze waarop onderzoeksresultaten en-methodieken in het onderwijs doorwerken alsook door de gerichte training op onderzoek(methodieken).' Inhoudelijke verdieping en wetenschappelijke onderbouwing van het beroep is volgens Astrid Kinébanian, directeur van de masteropleiding Ergotherapie noodzakelijk om kwalitatief goede zorg aan patiënten te kunnen geven. Werkgevers van de al afgestudeerde masterstudenten geven bovendien aan dat zij de verworven kennis, denkwijze en onderzoeksvaardigheden van de wetenschappelijk geschoolde masters een aanwinst vinden voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening.

Elsa Norde, directeur van de Amsterdamse Hogeschool voor Paramedische Opleidingen (AMPO) van de HvA vindt de accreditatie een belangrijke stap in de verwetenschappelijking van het beroep en de opleiding tot ergotherapeut: "Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich zal voortzetten bij de andere paramedische opleidingen. De verwetenschappelijking van de paramedische beroepen sluit aan bij de doelstelling van het in 2003 ingestelde lectoraat Paramedische zorg van de AMPO."

Meer informatie voor de redacties: Astrid Kinébanian, directeur van de masteropleiding Ergotherapie, 020 65 212 71

---- --