Gemeente Dongen


Gemeente ontvangt klachten over assimilatiebelichting 09-12-2004 00:00 Dongen handhaaft landelijke regels glastuinbouw Glastuinbouw is niet meer weg te denken uit de Nederlandse economie. In deze sector wordt steeds meer gebruik gemaakt van assimilatiebelichting. Deze vorm van belichting komt de groei van de gewassen ten goede maar brengt ook lichtoverlast met zich mee.

In Dongen maken verschillende glastuinbouwbedrijven gebruik van assimilatiebelichting. De gemeente ontvangt regelmatig klachten over de felle uitstraling van de lampen. De gemeente handhaaft de landelijke regels voor glastuinbouw. Bij toekomstige locaties voor glastuinbouw, zoals in het reconstructieplan De Meierij, wordt de invloed van glastuinbouw op de omgeving zoveel mogelijk beperkt.

Landelijke regels
Volgens het Besluit Glastuinbouw (onderdeel van de Wet milieubeheer) moet bij het gebruik van assimilatiebelichting de gevel van de kas worden afgeschermd. Van september tot en met april mag er tussen 20.00 en 24.00 uur niet worden belicht zonder bovenafscherming. Deze bovenafscherming moet minimaal 95% van het licht tegen houden.

Akkoord
De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO Nederland) en de Stichting Natuur en Milieu hebben inmiddels een akkoord bereikt over de aanpak van lichtoverlast door assimilatiebelichting in kassen. Het akkoord bevat een stappenplan dat er naar streeft om de lichtuitstoot vanaf 1 januari 2008 met 95% of meer te verminderen. Bij de eerstvolgende wijziging van het Besluit Glastuinbouw wordt een maximum gesteld aan de lichtintensiteit[INS: .
:INS] Ook verzoekt LTO Nederland haar leden zoveel mogelijk gebruik te maken van de aanwezige energieschermen om zo de lichtuitstraling naar boven te beperken. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij het cluster Milieu, telefoon: 0162-38 33 86.

Wethouder Joop Velthoven: De ontwikkelingen in de glastuinbouw zijn niet tegen te houden maar we zullen er alles aan doen om, in overleg met de tuinders, de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.