Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Raad akkoord met verlaging afvaltarieven

Voor het eerst sinds jaren gaan bewoners en bedrijven van Geuzenveld-Slotermeer minder betalen voor hun afval. De afvalstoffenheffing voor bewoners en het reinigingsrecht voor bedrijven gaan in 2005 omlaag. De raad ging daar dinsdag 7 december 2004 unaniem mee akkoord.

"Ik ben blij dat de kosten voor 2005 omlaag kunnen. Al gaat om kleine bedragen, elke euro meer of minder in de portemonnee telt", stelt verantwoordelijk wethouder Tys de Ruijter tevreden vast. De afvalstoffenheffing gaat 1,5% omlaag en komt uit op EUR 246,96 per jaar. Het reinigingsrecht voor bedrijven wordt 5% lager en bedraagt volgend jaar EUR 408,36. De verlaging van de tarieven is vooral mogelijk door het lagere verwerkingstarief van het restafval door het Afval Energie Bedrijf.

28 euro onder het gemiddelde
In vergelijking met andere stadsdelen doet Geuzenveld-Slotermeer het heel goed met zijn tarieven voor de afvalstoffenheffing en het reinigingsrecht. "Wij zitten 28 euro onder het gemiddelde tarief dat de Amsterdammer betaalt. En er zijn stadsdelen waar bedrijven bijna twee keer zoveel betalen als hier in Geuzenveld-Slotermeer".

Alert blijven op de kosten
Toch wil wethouder De Ruijter geen overspannen verwachtingen wekken voor de komende jaren. "Begin november heeft de raad het Afvalplan goedgekeurd. Vooral het ondergronds gaan van de afvalinzameling in de middelhoogbouw en het verscherpte toezicht op het aanbieden van afval gaan veel geld kosten. Wel blijven we heel alert op de ontwikkeling van de kosten. Door nieuwe manieren van samenwerking te introduceren proberen we de afvaltarieven zo laag mogelijk te houden."