Gemeente Breda

Collectief ontslag voor IDers bij Vertizontaal van de baan

Dit is een gezamenlijk persbericht van welzijnsorganisatie Vertizontaal en de gemeente Breda

De gemeente Breda en Vertizontaal voorkomen dat de 33 ID-medewerkers van Vertizontaal op straat komen te staan. Alle ID- medewerkers blijven tot 1 juli 2005 in dienst van Vertizontaal. Dat staat in het afsprakendocument dat de gemeente en de Raad van Toezicht van Vertizontaal hebben opgesteld.

In september 2004 kondigde Vertizontaal aan de 33 ID- medewerkers te moeten ontslaan, in verband met rijksbezuinigingen op gesubsidieerde arbeid. De gemeente Breda heeft Vertizontaal vervolgens dringend verzocht naar alternatieve oplossingen te zoeken om een collectief ontslag te voorkomen. De gemeente heeft diverse suggesties hiervoor gedaan. Vertizontaal heeft nu, onder meer door vacatures niet in te vullen, ruimte in haar eigen begroting gekregen zodat een aantal ID- medewerkers aan het werk kan blijven. De gemeente Breda geeft extra subsidie aan het project Kom Erbij, zodat de daar werkzame ID- medewerkers tot 1 juli 2006 aan de slag kunnen blijven. Dit project heeft als doel allochtone ouders intensiever te betrekken bij de scholen van hun kinderen.

Vertizontaal garandeert alle ID- medewerkers een baan tot 1 juli 2005 en neemt deze kosten voor haar rekening. Voor 16 van deze ID- medewerkers geldt dat zij hun huidige werkzaamheden kunnen blijven voortzetten ook na 1 juli 2005. Het gaat onder meer om de functies assistent beheerder en assistent ouderbetrokkenheid.

Voor 14 medewerkers zoeken de gemeente en Vertizontaal de komende maanden naar een passende oplossing. Voor drie medewerkers is na 1 juli 2005 geen plaats meer. Vertizontaal zet zich in om alle ID- medewerkers bij het zoeken naar een nieuwe baan te ondersteunen.

ID-banen, voorheen Melkert banen, zijn gesubsidieerde arbeidsplaatsen. Het is de bedoeling dat deze banen een betere overgang vormen naar een reguliere baan. Voor alle ID- medewerkers geldt daarom dat zij verplicht blijven om te zoeken naar regulier werk.

Breda, 9 december 2004