Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

9 december 2004

Milieuregels gelden ook voor eigenaar van kernreactor Petten

Greenpeace stapt naar rechter wegens milieuovertredingen Euratom

Greenpeace vindt dat de overheid ernstig tekortschiet in het handhaven van de milieuregels rondom de kernreactor in Petten. Minister van Justitie Donner heeft aangegeven geen juridische stappen te ondernemen tegen de eigenaar van de kernreactor in Petten ondanks ernstige milieuovertredingen. Daarom is Greenpeace Nederland zelf naar het Gerechtshof in Amsterdam gestapt. De eigenaar van de Pettense kernreactor mag de milieuregels niet aan zijn laars lappen en draagt volledige verantwoordelijkheid voor naleving van de Nederlandse milieuwet.

Al jaren worden vraagtekens geplaatst bij de veiligheidscultuur rond de kernreactor in Petten. De Kernfysische Dienst (KFD), toezichthouder op nucleaire zaken in Nederland, en een onafhankelijke commissie van het internationaal atoomagentschap (IAEA) concluderen al in 2002 dat de veiligheid bij de bedrijven rond de reactor niet altijd op de eerste plaats komt. Bij een onverwachte politie-inval in september 2003 blijkt dat alle vier bedrijven die op het terrein van de reactor werken de milieuregels ernstig overtreden. Tijdens die controle constateert de politie op het terrein in Petten een fors aantal schendingen van de milieuwet, zoals gasflessen in wegroestende opslagkasten, ontbrekende brandblussers en opslag van gevaarlijk materiaal in zeecontainers.

Hoewel het Openbaar Ministerie van plan was alle vier de verantwoordelijke bedrijven voor de geconstateerde overtredingen te vervolgen, lijkt één van de bedrijven nu vrijuit te gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, na een briefwisseling met de Europese Commissie, het OM erop gewezen dat het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, het bedrijf van de Euratom, niet voor het Nederlandse strafrecht kan worden vervolgd. De dagvaarding tegen Euratom is op het laatste moment ingetrokken, omdat de organisatie immuun zou zijn voor strafrechtelijke vervolging in Nederland.

Euratom is als eigenaar van de Pettense kernreactor echter medeverantwoordelijk voor de milieumisstanden op haar terrein. Juist bij de bedrijfsvoering van een kernreactor en omgang met radioactief materiaal is de naleving van milieuregels cruciaal. Ook Euratom moet zich aan de Nederlandse milieuregels houden, en wanneer dat niet gebeurt moet ook Euratom daarvoor worden gestraft.

Greenpeace vindt het onaanvaardbaar dat overtredingen van de milieuwet kunnen worden afgekocht met een beetje goede wil en de belofte het leven te beteren. Juist bij een kernreactor horen veiligheids- en milieuregels heilig te zijn voor werknemers en het management. "Staatssecretaris Van Geel van Milieu en minister Donner van Justitie zien verbetering en welwillendheid, maar keer op keer blijkt het tegendeel," stelt Rianne Teule, campagneleider kernenergie van Greenpeace. "Structurele verbetering is alleen mogelijk door alle bedrijven direct verantwoordelijk te stellen voor milieuovertredingen."

Meer informatie over de kernreactor in Petten: www.greenpeace.nl