Gemeente Voorburg-Leidschendam


Goedkeuring provincie voor grenscorrectie tussen Den Haag en Leidschendam-Voorburg

Gezamenlijk persbericht Gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Haag, 9 december 2004

---

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de grenscorrectie tussen Den Haag en Leidschendam-Voorburg goedgekeurd. Al eerder hadden de colleges van burgemeester en wethouders van beide gemeenten volledige overeenstemming bereikt over de loop van de stadsgrenzen in Park Leeuwenbergh en rondom de Zeeheldenwijk. De grenscorrectie treedt definitief in werking op 1 januari 2005.

De gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg hebben dit jaar in goed overleg samengewerkt aan het overhevelen van enkele grondstroken van Den Haag naar Leidschendam-Voorburg.
Het provinciebestuur is van oordeel dat beide gemeenten de procedure correct hebben gevolgd. De provincie is het verder eens met de weerlegging van de bezwaren die door enkele burgers van Leidschendam-Voorburg tegen de voorgenomen grenscorrectie waren ingediend.

Na de gemeentelijke herindeling in 2002, ontdekte de gemeente Leidschendam-Voorburg dat er op enkele kleinere onderdelen van de nieuwe grens knelpunten voor deze gemeente zouden kunnen ontstaan. Den Haag verklaarde zich desgevraagd bereid om te bezien of dit probleem via een vrijwillige grenscorrectie tussen beide gemeenten opgelost zou kunnen worden.
Kort na de zomervakantie 2004 stelden de raden van beide gemeenten daartoe een gezamenlijke herindelingsregeling voor de gewenste grenscorrectie vast.

Op 1 januari 2005 gaan drie kleine stukken gebied van Den Haag over naar Leidschendam-Voorburg. Het betreft:

· Een deel van de straat/oprit voor het perceel Lindelaan 3 in Park Leeuwenbergh;

· De woonboerderij met schuur en een direct daaraan grenzend omliggend deel van het erf op het perceel Virulylaan 50, alsmede het op het naastgelegen perceel gelegen deel van het pad naar de woonwijk Park Leeuwenbergh;

· De langgerekte strook grond en de waterloop tussen het (te verbreden) talud van de spoorlijn Hofpleinlijn/Sprinter, toekomstige Randstadrail, grenzend aan de woonwijk Zeeheldenbuurt, Broekweg.