Dienstenbond CNV

Achmea erkent problemen samenloop reorganisaties en huisvestingsbeleid 09-12-2004

Achmea heeft in een gesprek met de CNV Dienstenbond erkend dat er problemen zijn ontstaan door de samenloop van reorganisaties en het doorvoeren van het huisvestingsbeleid. Zij stelt dat de CNV Dienstenbond een gevoelige plek heeft geraakt. Achmea en de CNV Dienstenbond praten binnenkort verder over aanpassing van het sociaal plan.

Op dinsdag 7 december heeft overleg plaatsgevonden tussen Achmea en de CNV Dienstenbond over de bezorgdheid die de CNV Dienstenbond onlangs in een brief aan Achmea heeft uitgesproken over de gevolgen van het huisvestingsbeleid. Achmea stelt dat zij naast de brief van het CNV vanuit de organisatie verschillende signalen hebben ontvangen dat sommige gevolgen van het huisvestingsbeleid niet acceptabel zijn. Achmea stelt in de individuele en collectieve situaties die haar bekend zijn, bijgestuurd te hebben. Verder erkent zij dat de gevolgen van de samenloop van reorganisaties en het huisvestingsbeleid ook structureel goed moet worden geregeld. Daarom heeft zij voorgesteld om het voorlopig verlengde sociaal plan "Van werk naar werk" opnieuw te bekijken en daar aanvullingen op te plegen. In januari praten Achmea en de CNV Dienstenbond hierover verder.

Verzekeringswinkels Groene Land Achmea
De CNV Dienstenbond heeft met de directie van Achmea Zorg gesproken over de onrust die is ontstaan rond de maandagmorgensluiting van de verzekeringswinkels van Groene Land. De directie heeft zonder daar goed over te communiceren met het management en de werknemers het besluit genomen om de winkels maandagmorgen te sluiten. Hierdoor zijn volgens Achmea Zorg veel misverstanden ontstaan. Medio november heeft naar aanleiding van de commotie een bijeenkomst plaatsgevonden waarin een en ander is uitgelegd. De directie heeft aangegeven dat de werknemers mogen verwachten dat er redelijk overleg over roosters zal plaatsvinden, zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met individuele wensen en zo nodig sprake zal zijn van een ingroeiperiode. Achmea Zorg stelt dat op dit moment weer een werkbare situatie is ontstaan en vrijwel alles rond is op een paar individuele zaken na, waar nog aan gewerkt wordt. Mocht u nog problemen hebben met de maandagmorgensluiting van de winkels, dan kunt u contact met ons opnemen.

Ontwikkelingen Achmea Zorg
Achmea Zorg heeft de collectieve ziektekostenverzekeraar van AKZO OZB/OZF overgenomen en daarmee 46.000 verzekerden binnengehaald. Achmea neemt de ongeveer 40 medewerkers 1 op 1 over en op termijn is het de bedoeling dat ze ook onder de Achmea CAO gaan vallen. Voorlopig blijft Achmea de activiteiten van OZB/OZF in Hengelo uitvoeren, ook al omdat Groene Land de commerciële keuze heeft gemaakt om fysiek aanwezig te willen zijn in Twente. Daarnaast zal het call-center van Groene Land in Twente met ongeveer 30 fte worden uitgebreid.

Ook hebben we met Achmea Zorg gesproken over de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari 2006 en de gevolgen daarvan. In de eerste periode na 2006 verwacht Achmea Zorg alle mensen hard nodig te hebben om de conversie naar het nieuwe zorgstelsel te kunnen uitvoeren. Het is nog onduidelijk of op langere termijn na 2006 wel banen zouden gaan vervallen of dat Achmea Zorg ook dan de mensen nodig blijft hebben. We hebben afgesproken de komende tijd 1 maal per kwartaal de voortgang met Achmea Zorg te bespreken.

Variabel salaris buitendienst Intermediar/Avero Opnieuw is gesproken over het harmoniseren van de verschillende regelingen van variabel salaris binnen Intermediair/Avero. We hebben opnieuw bekeken waar de problemen zaten, waarbij we enerzijds gesteld hebben dat afbouw naar de nieuwe regeling voor de huidige populatie onbespreekbaar is en Achmea anderzijds gesteld heeft dat rekening moet worden gehouden met de dalende markt en garanties wat haar betreft niet kunnen worden gegeven over de afgelopen vette jaren. Achmea zal met een nieuw integraal voorstel komen.

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Levob
De CNV Dienstenbond heeft samen met Achmea en de OR van Levob verder gesproken over het invaren van de arbeidsvoorwaarden van Levob in de Achmea CAO. Hierbij zijn goede stappen gezet en naar aanleiding van ons gesprek zal Achmea op bepaalde punten met nadere voorstellen en gevraagde informatie komen. Daarna zullen we verder praten.

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Achmea Sociale Zekerheid De vakbonden hebben in een overleg met Achmea definitieve overeenstemming bereikt over het compartiment voor Achmea Sociale Zekerheid binnen de Achmea CAO. We hebben gesproken over het nieuwe loongebouw en daar afspraken over gemaakt. Op korte termijn zullen de werknemers van Achmea SZ over de details worden geïnformeerd

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen tel: (055)5772640 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl