Dienstenbond CNV

CAO FloraHolland nog steeds niet in zicht!
09-12-2004

Op ledenvergaderingen in september hebben de leden van CNV Dienstenbond een CAO-eindbod van FloraHolland met "grote tegenzin" geaccepteerd. Twee voorwaarden waren daaraan verbonden; er moest een sluitende garantieregeling komen voor de gevolgen van de harmonisatie van onregelmatigheidstoeslag in de vestiging Rijnsburg en de CAO voor de vestiging ZON moest worden geïntegreerd in de CAO FloraHolland.

Inmiddels is aan deze voorwaarden voldaan en zou er geen vuiltje aan de lucht meer moeten zijn om de CAO te ondertekenen. Helaas is dat niet het geval. Het blijkt dat FloraHolland ervan uit gaat dat ook de harmonisatie van de berekening van overwerk een onderdeel is van het eindbod. Dát nu is een probleem, wij vinden dat dit zéker niet in het eindbod zat!

In de vestiging Rijnsburg wordt overwerk verrekend op dagbasis. Als dat, zoals in het voorstel van FloraHolland, gaat gebeuren op weekbasis, zullen veel medewerkers hun overwerktoeslagen verliezen. Er wordt in Rijnsburg door verschillende onderdelen met grote regelmaat overgewerkt en Rijnsburg heeft veel part-timers die met deze maatregel onevenredig getroffen worden.

Let wel, CNV Dienstenbond is er niet voor om overwerk te stimuleren, maar als dat gebeurt, moet dat ook betaald worden. In de nieuwe berekenmethode (op weekbasis) gaan mensen er substantieel op achteruit!

Op een ledenvergadering vorige week dinsdag in de vestiging Rijnsburg is uitvoerig gesproken over de harmonisatie van de verrekening van overwerkuren van dag- naar weekbasis. Daar is vastgesteld dat het voorstel van FloraHolland onbespreekbaar is. Een compromis zou kunnen zijn om medewerkers die vóór 1 januari 2005 in dienst zijn overwerk te blijven verrekenen op dagbasis, nieuwe medewerkers kunnen dan op weekbasis overwerk verrekend krijgen.

Deze boodschap heeft FloraHolland ook gehad. Daarbij heeft CNV Dienstenbond ook gevraagd om vóór dinsdag 7 december 2004 een reactie te geven. In een gesprek met FloraHolland op maandag 6 december is duidelijk geworden dat FloraHolland niet van zins is om het harmonisatievoorstel overwerkverrekening in te trekken. FloraHolland staat op het standpunt dat de harmonisatie van verrekening van overwerk een onderdeel is van het eindbod en dat dit door de leden is geaccepteerd.

CNV Dienstenbond bestrijdt dat! De verrekening van overwerk op weekbasis is nooit een onderwerp van onderhandeling geweest. Van begin af aan hebben wij duidelijk gemaakt dat dit niet acceptabel is voor de leden in de vestiging Rijnsburg. We hebben gesproken over de harmonisatie van de toeslagen, maar niet over de harmonisatie van de methode om overwerk te berekenen.

FloraHolland voegt een onderwerp, waarover geen overeenstemming is en waarover geen inhoudelijke discussie is gevoerd, toe aan het eindbod. Daarmee verandert de inhoud van het eindbod en is dat voor CNV Dienstenbond niet acceptabel.

Wij staan nu in een patstelling. FloraHolland heeft aangegeven nog formeel te reageren middels een brief, echter de opstelling van FloraHolland is duidelijk; overwerk wordt in de nieuwe CAO op weekbasis berekend en niet anders! CNV Dienstenbond gaat daar niet mee akkoord!

Hoe nu verder? Wij zullen FloraHolland formeel een ultimatum sturen waarin wij aangeven dit voorstel in te trekken om toch tot een CAO te komen. Vervolgens zullen wij ook aangeven dat als op ons ultimatum niet of afwijzend gereageerd wordt, wij andere acties zullen organiseren. U wordt daarover later verder geïnformeerd.

Tenslotte, een CAO geldt voor alle medewerkers van het concern FloraHolland. Naar aanleiding van de fusie komt het voor dat de belangen van één vestiging soms meer aandacht hebben dan de belangen van een andere vestiging. Desalniettemin wil CNV Dienstenbond goede afspraken maken voor alle leden bij FloraHolland. Wij rekenen dan ook op uw solidariteit en betrokkenheid!!!

U merkt het, het wordt nu echt spannend bij FloraHolland! Echter, er zijn nog teveel medewerkers die geen lid zijn, dit gaat ook hen aan! Zij profiteren straks mee van uw betrokkenheid voor een goede CAO. Maak ze lid, overtuig ze van het nut van een vakbond die stáát voor de belangen van de leden!

Voor vragen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon (023)5670615 of e-mail f.monsma@cnvdibo.nl