Socialistische Partij

Steunhart toch vergoed

09-12-2004 * Na aandringen van SP-Kamerlid Agnes Kant is besloten de implantatie van `steunharten' in Nederland veilig te stellen. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) beschouwt deze geavanceerde hartpomp niet langer als een experimentele, maar als een medisch volledig geaccepteerde behandeling.

In het Universitair Medisch Centrum (UMC) te Utrecht wordt al ruim tien jaar gewerkt ingenieuze maar dure `HeartMate'. Van talrijke zeer zieke hartpatiënten is, vaak langdurig, het leven gered. Velen hebben vervolgens met succes de stap kunnen maken van het tijdelijke steunhart naar de transplantatie van een donorhart.

Lange tijd werd het steunhart niet vergoed omdat dat zich in een experimentele fase bevond. Agnes Kant drong aan op acceptatie van het middel, waardoor hartpatiënten die in afwachting zijn van zo'n steunhart niet langer in onzekerheid hoeven te verkeren of zij deze voorziening wel of niet krijgen.

Hoogervorst in zijn antwoord aan Kant: "Na overleg met het ministerie heeft het UMC inmiddels besloten het steunhartprogramma in ieder geval voort te zetten tot aan het moment dat ik helderheid heb gegeven over de reguliere financiering ervan."

Het steunhart wordt vrijwel zeker vanaf 1 februari volgend jaar vergoed door de zorgverzekeraars. Enkele maanden geleden weigerde de raad van bestuur van het UMC een steunhart te verstrekken aan een ernstig zieke 50-jarige hartpatiënt uit Delfzijl. Dat veroorzaakte bij andere patiënten veel onrust en onzekerheid. De man stond al een jaar op de wachtlijst voor een donorharttransplantatie. Het ziekenhuis betaalde de kosten eerst tien jaar lang uit eigen middelen.