Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Overgangsregeling subsidie functieverandering natuurbeheer

9 december 2004 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten een overgangsregeling te treffen voor drie categorieën aanvragers van de subsidie functieverandering in de Subsidieregeling natuurbeheer 2000. Zij kunnen nog gebruik maken van de oude methode van vaststelling van het subsidiebedrag en de oude wijze van betaling. De subsidie functieverandering vergoedt de waardedaling van grond als die grond de functie natuur krijgt. Deze subsidie wordt vanaf deze aanvraagperiode (aanvraagperiode 2005) gebaseerd op een taxatie van de waardedaling, de waardedaling wordt voortaan in één keer uitbetaald via het Nationaal Groenfonds. De drie groepen aanvragers die bij wijze van overgangsregeling nog van de oude systematiek gebruik kunnen maken zijn:
* Personen die al een aanvraag hadden ingediend maar van wie de aanvraag niet gehonoreerd is, omdat ze niet aan alle voorwaarden voldoen.
* Personen die nog geen aanvraag hebben ingediend, maar die vóór 26 juli 2004 met het oog op een aanvraag een schriftelijk verzoek tot wijziging van het desbetreffende bestemmingsplan voor particulier natuurbeheer hebben ingediend bij de gemeente.
* Personen die nog geen aanvraag hebben ingediend, maar die vóór 26 juli 2004 de provincie schriftelijk hebben benaderd over concrete plannen voor functiewijziging, bijvoorbeeld via een verzoek tot aanpassing van het gebiedsplan. Voor deze groepen kan de subsidie functieverandering berekend worden op basis van de gemiddelde grondprijs in de regio volgens de tarieven van 2003. Daarbij wordt de subsidie in dertig jaar uitgekeerd met jaarlijkse termijnen, met de mogelijkheid om via het Groenfonds een lening af te sluiten.

Om voor de overgangsregeling in aanmerking te komen hoeft geen apart formulier te worden ingevuld. Aanvragers moeten wel uit zichzelf bij de aanvraag aangeven dat ze in aanmerking willen komen voor deze overgangsregeling en moeten ook schriftelijk aantonen dat ze in aanmerking komen. De uitzondering geldt alleen voor de lopende aanvraagperiode en de aanvraagperiode eind 2005.