Nederlandse Taalunie

Winnaar (interuniversitaire) Taalunie Scriptieprijs

Winnaar Grote Taaluniequizbokaal der Neerlandistiek

Elk jaar reikt de Nederlandse Taalunie de Taalunie Scriptieprijs uit, afwisselend voor een scriptie over een letterkundig onderwerp en voor een scriptie op het gebied van taalkunde/taalbeheersing. Op 8 december 2004 werd in Antwerpen de Taalunie Scriptieprijs uitgereikt voor een scriptie over letterkunde.
Uit de tien genomineerden besloot de jury eensgezind de Taalunie Scriptieprijs 2004 toe te kennen aan Hadewijch Ceulemans (Universiteit Antwerpen) voor haar scriptie Memorabele mystiek. De rationale-passage uit Ruusbroecs Vanden geesteliken tabernakel. Zij ontvangt een prijs van 2.250.
De jury had waardering voor de zichtbare beheersing van een breed scala aan bronnen. De secundaire literatuur is hoogst actueel en komt uit een brede context. Daarenboven heeft de jury bewondering voor de wijze waarop de auteur de bronnen in het betoog heeft verwerkt. Dat betoog heeft een heldere structuur.

Het volledige juryrapport is on line te lezen. De negen overige genomineerden ontvangen een aanmoedigingprijs. In alfabetische volgorde zijn dit:

Paul Bijl (VU Amsterdam)
De verticale verhouding is enig absoluut. Mystieke elementen in het schrijverschap van Menno ter Braak
Inge Broekman (Universiteit Groningen)
De rol van de schilderkunst in het leven van Constantijn Huygens (1596-1687).
Vincent Buyens (Katholieke Universiteit Leuven) Een koopman in Venetië: Six van Chandeliers Schetse van Venecie (1651) Kim Gorus (Vrije Universiteit Brussel)
Het oude verhaal van vlees en woord. Een intertekstuele studie over de verwantschap tussen het werk van Peter Verhelst en de plastische kunst.
Klaas Lintermans (Radboud Universiteit Nijmegen) Tussen uilengekras en hanengekraai. Een reconstructie van het literaire klimaat 1998-2002
Beyke Maas (Universiteit van Amsterdam)
Het verkeerd begrepen Vaderland. Jacob van Lenneps vroege literaire werk (1821-1829) in de context van het cultureel nationalisme en Bilderdijks aanval op de tijdgeest
Elke van Nieuwenhuyze (Universiteit Gent)
Cyriel Buysse en de naturalistische roman in Nederland. Edwin Praat (Universiteit Utrecht)
Daar helpt geen moedertjelief aan. De positie van de grote drie in het maatschappelijke en literaire veld tijdens de eerste decennia na de oorlog.
Annemarie Snoeij (Universiteit Leiden)
Van vele boeken te maken is geen einde. Kinderboekenschrijver F.H. van Leent (1830-1912)

Voorafgaand aan de uitreiking van de Scriptieprijs werd voor de derde maal de Win-de-Grote-Taaluniequizbokaal-der-Neerlandistiek georganiseerd: studententeams van verschillende Vlaamse en Nederlandse universiteiten streden in een quiz voor de eer van hun universiteit. Het team van de Universiteit Leiden ging met de Grote Taaluniequizbokaal der Neerlandistiek naar huis. © Nederlandse Taalunie, 2000-2004 alle rechten voorbehouden