Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 50

donderdag 9 december 2004

Kleurrijk ondernemen
Het College van B & W heeft besloten een vervolg te geven aan het project Kleurrijk Ondernemen. Het vervolgproject krijgt de naam Kleurrijk Ondernemen II ". Het vervolgproject loopt tot eind 2006 en heeft als doel voor eind 2006 twintig ondernemingen daadwerkelijk een succesvolle start te laten maken. De uitvoering van het project is net als Kleurrijk

Ondernemen I in handen van het project Mind4steps. Het project Kleurrijk Ondernemen bevordert zelfstandig ondernemerschap onder vrouwen en allochtonen door het aanbieden van faciliteiten en ondersteuning aan deze groepen van ondernemers. In het project Kleurrijk Ondernemen I zijn gedurende een jaar 28 kandidaten intensief begeleidt, waarvan 17 daadwerkelijk zijn gestart met hun onderneming. Van het project Kleurrijk Ondernemen 1 is een brochure verschenen.

Aanvaardbaar risico woonstudio´s langs A8
Voor de 296 woonstudio´s die zullen verrijzen op het voormalige Slachthuisterrein moet een rampenbestrijdingsplan worden geschreven. De studentenhuisvesting aan de Dr H.G. Scholtenstraat in Zaandam ligt namelijk vlakbij de A8, waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Bovendien liggen ze ook vlakbij de Zaan, waarover eveneens gevaarlijke stoffen kunnen worden vervoerd. Het risico voor de bewoners van de woonstudio´s is zodanig beperkt dat het aanvaardbaar wordt geacht. De bouw kan dan ook doorgang vinden. In verband met het tijdelijke karakter van de huisvesting is een onderzoek naar een zwaardere gevelconstructie voor de woningen niet nodig.
Het College van B & W aanvaardt daarmee dat de oriënterende waarde voor het groepsrisico voor een periode voor vijf jaar licht wordt overschreden. Met dat groepsrisico wordt bedoeld de kans dat de groep van ongeveer 355 personen die zich binnen een afstand van 200 meter van de A8 bevinden wordt getroffen door een ramp met - in dit geval - gevaarlijke stoffen.
Wel heeft het College van B&W bepaald dat er in de omgeving van de woonstudio´s een goede bereikbaarheid wordt gegarandeerd voor hulpdiensten, zoals de brandweer. Ook moet een goede blusvoorziening worden aangelegd.
Zoals bekend worden ook over de Zaan gevaarlijke stoffen vervoerd. De woonstudio´s verrijzen op 160 meter hier vandaan. Het onderzoek ´Risico´s in en om de Zaan´ heeft echter uitgewezen dat er geen ontoelaatbare stijging van de risico´s voor die woningen is.

Zaanstad actualiseert bestemmingsplan Westzaan-Noord en Kogerveld De gemeente Zaanstad actualiseert de komende jaren 27 bestemmingsplannen in Zaanstad. Twee van deze bestemmingsplannen zijn plan Westzaan-Noord en plan Kogerveld. Het College van B & W is akkoord met de voorontwerpen. De beide ontwerpen liggen vanaf volgende maand vier weken ter inzage. Ook vindt dan voor beide plannen een informatiebijeenkomst plaats.

Westzaan Noord
Voor het plangebied Westzaan-Noord worden de komende jaren nagenoeg geen nieuwe ontwikkelingen verwacht. Uitzonderingen zijn de bouw van woningen aan het Weiver 119 - 121 en op het voormalige terrein van Germieco. Het gebied wordt globaal begrensd door de Nauernasche Vaart, de Weelsloot, de Reef tot aan de Provincialeweg, het bebouwde gebied tussen Provincialeweg en de Weelsloot, rond de Middel en het bebouwde gebeid tussen de Paardesloot en de Provincialeweg.

Kogerveld
Voor het plangebied Kogerveld is de belangrijkste verandering de verbetering van het winkelplein en de mogelijke uitbreiding van de huidige supermarkt. Het gebied wordt globaal begrensd door: in het noorden de Coentunnelweg (A8), in het zuiden de spoorlijn Zaandam-Enkhuizen en in het westen de Dr. H.G. Scholtenstraat in Zaandam.

Verder nam het college een besluit over:

* voorstel inzake traject aanbesteding hulpmiddelen WVG