Gemeente Tilburg

9-12-2004
Veel verbeteringen afvalinzameling Tilburg
Heffing in 2005 verlaagd met 25; Meer controle op slecht scheiden

Het college heeft afgelopen week aan de raad voorgesteld om het gemeentelijk afvalbeleid aan te passen. De voorzieningen blijven bestaan, maar op een aantal punten wordt het beleid aangescherpt.

Door de goede resultaten en de verwachte aanpassingen zal de afvalstoffenheffing met ingang van 2005 met 25 euro verlaagd worden. Mogelijk kan de heffing na dat jaar nog verder zakken. De raad behandelt het voorstel in januari 2005.

Wethouder Loet Visschers: We hebben goed geluisterd naar de wensen van de inwoners van Tilburg. Zij hebben in een enquête aangegeven over het algemeen tevreden te zijn over de afvalinzameling maar op een aantal punten verbetermogelijkheden te zien. Er worden daarom tal van maatregelen voorgesteld om zoveel mogelijk afval te scheiden. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee, aldus wethouder Visschers van milieu.
Tilburg zet vooral in op hergebruik en minder op het voorkomen van afval, dat veel minder in de gemeentelijke beïnvloedingssfeer ligt. De gemeente heeft afgezien van de invoering van gedifferentieerde afvaltarieven. Dat betekent dat ieder huishouden in Tilburg hetzelfde afvaltarief betaalt. Als de doelstelling wordt gehaald zal dit een besparing kunnen opleveren van maximaal 1 miljoen euro. Deze kan worden doorvertaald een tweede verlaging van de afvalstoffenheffing in 2006, aldus wethouder Visschers.

Maatregelen
Tilburgers krijgen het makkelijker om hun afval te scheiden. In februari 2005 zal een start worden gemaakt met de invoering van de volgende maatregelen.
Voor GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval) komt er een proef waarbij men een extra minicontainer kan aanvragen en een proef waarbij zogenoemde 'greenbags' ter beschikking worden gesteld voor huishoudens die over veel tuinafval beschikken, zoals in het buitengebied. Wethouder Visschers: De proeven zullen worden gehouden in groene delen van de gemeente, te weten Berkel-Enschot en Udenhout. Als deze succesvol blijken te zijn, gaan we kijken of we ook de andere delen van Tilburg van extra groencontainers of 'greenbags' kunnen voorzien. De gemeente Tilburg stopt met de inzameling van GFT in hoogbouw. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat er te weinig wordt ingezameld in verhouding tot de kosten en dat de kwaliteit van het GFT-afval hier slecht is. Klein chemisch afval (KCA) zal na een telefoontje voortaan ook aan huis worden opgehaald, net als grof huisvuil. De KCA standplaatsen bij weekmarkten blijven bestaan, de overige standplaatsen zullen worden afgeschaft. Verder worden 27 (ondergrondse) textielbakken geplaatst en wordt textiel vaker huis-aan-huis ingezameld. In de Reeshof worden meer glasbakken geplaatst. Ook wordt het mogelijk een grotere papierbak aan te vragen. Er zal worden onderzocht of op alle hoogbouwlocaties in Tilburg papiercontainers kunnen worden ingevoerd en of de buitenstaande containers voor restafval door ondergrondse containers kunnen worden vervangen.

Controle op betere scheiding in de wijken
De controles op het verkeerd scheiden van afval zullen verder worden opgevoerd. Goed scheidingsgedrag zal worden beloond. Er zal meer worden gecontroleerd om vervuiling van de openbare ruimte tegen te gaan. Loet Visschers: We gaan een top 25 lijst maken van probleemlocaties. Controle en handhaving van deze locaties zullen prioriteit krijgen. De verwachting is dat deze gestructureerde inzet een positieve werking heeft op het gedrag van de Tilburgers. Tot slot zullen inwoners beter worden voorgelicht over het belang van het scheiden van afval.

Aanleiding voor de wijzigingen in het afvalbeleid is het nieuwe landelijke afvalbeleid dat in mei 2004 is vastgesteld. Ook in het gemeentelijke milieuprogramma is vastgelegd dat in 2004 de afvalsystematiek zou worden geëvalueerd. Geregeld zal gekeken worden of de maatregelen het gewenste effect hebben.