Gemeente Tilburg

9-12-2004
Gemeente investeert 100.000 in zonnepanelen
Uitwerking energieconvenant met woningbouwverenigingen

Het college heeft besloten een bijdrage van 100.000, - ter beschikking te stellen aan de woningcorporaties Wonen Breburg, Tiwos en TBV Wonen voor het plaatsen van zonnepanelen in hun bestaande bouw.

Met dit project wordt namelijk vormgegeven aan een van de afspraken uit het energieconvenant dat begin 2003 door de corporaties, Essent en de gemeente Tilburg is ondertekend. De corporaties zullen hier ook een bijdrage aan leveren.
In totaal zullen de woningcorporaties, afhankelijk van het type, zo'n 500 tot 750 panelen plaatsen. Samen leveren de panelen een kleine 60.000 kWh elektriciteit per jaar op. Deze zal worden gebruikt voor bijvoorbeeld de verlichting en de lift in de gebouwen waarop de panelen worden geplaatst.

Afspraken over besparing en duurzaamheid
Doel van het energieconvenant is het realiseren van direct toepasbare energiebesparende dan wel duurzame energiesystemen in de bestaande bouw. Eén van de mogelijkheden om dit doel te bereiken, is het plaatsen van zonnepanelen waarmee met zonlicht elektriciteit kan worden opgewekt.

Corporaties
De gemeente steunt de corporaties in het toepassen van duurzame energiesystemen, zoals zonnepanelen. In de afgelopen jaren hebben ook veel particulieren zonnepanelen geplaatst met subsidie van de gemeente. Ook de gemeente heeft al zonnepanelen in gebruik. Zo leveren zonnepanelen de elektriciteit voor de lampen in een van de voetgangersbruggen over de Donge, staat er een mast met zonnecellen langs de Gilzerbaan ter hoogte van het waterpompstation, loopt er een proef met zonnepanelen aan lichtmasten op de Paleisring en zijn al veel parkeerautomaten in Tilburg met zonnepanelen uitgerust.

Basisscholen
Om ook jonge inwoners meer over zonne-energie te leren, is onlangs een project gestart waarbij een groot aantal basisscholen van de gemeente gratis zonnepanelen hebben gekregen. Met een lespakket wordt de leerlingen meer verteld over deze vorm van duurzame energie. De zonnepanelen die nu door de Tilburgse corporaties worden geplaatst, zullen zonne-energie in Tilburg nog meer zichtbaar maken. Op deze manier hoopt Tilburg bij te dragen aan de verdere ontwikkeling en toepassing van duurzame energie en breder bekend maken van de noodzaak om in de toekomst meer en meer over te schakelen op duurzame energievormen.