D66

D66 wil het mensen met een uitkering makkelijker maken om bij te verdienen door middel van eenvoudige persoonlijke dienstverlening, zoals strijken of het uitlaten van de hond. D66-kamerlid Fatma Koser Kaya lanceerde dit voorstel vandaag bij de behandeling van de sociale zakenbegroting.

`Lager opgeleide mensen worden steeds kwetsbaarder op de arbeidsmarkt. We moeten waken voor een groeiende groep kanslozen voor wie de sprong naar de echte arbeidsmarkt net wat te ver is. D66 wil dat zij zonder rompslomp tot maximaal 200 euro per maand bij mogen verdienen, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering en zonder dat ze verstrikt komen in een web van regels'.

Lees hieronder het volledige voorstel voor eenvoudige persoonlijke dienstverlening

---

Eenvoudige persoonlijke dienstverlening

Het probleem
In Nederland is een hoge productiviteit nodig om loon- en bijkomende kosten terug te verdienen. Wie deze hoge toegevoegde waarde niet kan leveren, komt moeilijk aan de slag. Als we niet uitkijken ontstaat er een groeiend leger van kanslozen. Minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft hierover onlangs al zijn verontrusting uitgesproken. Ook het Centraal Planbureau constateerde vorig jaar al dat de vraag naar arbeid in Nederland in hoog tempo verschuift richting hooggeschoolde arbeid. Lager opgeleiden (waaronder veel allochtonen) worden dus steeds kwetsbaarder op de arbeidsmarkt. Hoewel de overheid natuurlijk een grote rol heeft bij het zorgen dat zoveel mogelijk mensen goed zijn opgeleid, moet ook gekeken worden hoe lager opgeleiden kunnen worden ingeschakeld. D66 wil voorkomen dat er een groeiende onderklasse van `outsiders' ontstaat.

Aansluiting met de arbeidsmarkt nodig
D66 denkt dat het verlenen van kleine persoonlijke diensten (zoals boodschappen doen, strijken, de hond uitlaten) een eerste aansluiting kan bieden met de arbeidsmarkt. Voor velen, met name voor allochtonen, zou dat ook meteen een betere aansluiting bij de Nederlandse samenleving betekenen. Het verrichten van betaalde arbeid zorgt ervoor dat mensen meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en maatschappelijk participeren. Voor sommigen kan het zelfs de aanzet voor een eigen bedrijf betekenen.

Veel kleine persoonlijke diensten worden nu ofwel niet ofwel zwart verricht. Desondanks is er, bijvoorbeeld onder tweeverdieners, grote behoefte aan mensen die bepaalde taken uit handen kunnen nemen. De combinatie van arbeid en zorg wordt op die manier vergemakkelijkt. Daarnaast is het aannemelijk dat er over enkele jaren veel meer behoefte bij ouderen zal zijn aan hulp in de huishouding of bij het boodschappen doen.

D66 vindt daarom dat het legaal aanbieden van kleine persoonlijke diensten makkelijker moet worden. Op zich goed bedoelde regels, die tot gevolg hebben dat gevestigde belangen (`insiders') op de arbeidsmarkt worden beschermd ten koste van (door de regels te duur geworden) mensen die niet aan de bak komen, moeten we tegen het licht durven houden.

Het D66-voorstel
In sommige landen lijken aardige ervaringen opgedaan te worden met de uitgifte van vouchers voor persoonlijke dienstverlening. D66 wil het echter zo eenvoudig mogelijk maken, zonder het risico van bureaucratische en dus niet werkende regelingen.

Daarom kiest D66 voor een radicale benadering:

* iedereen mag zonder gevolgen voor belasting of uitkering per maand een bepaald bedrag (bijv. tot EUR 100 of EUR 200) bijverdienen bovenop zijn salaris of uitkering door het verlenen van een aantal vrijgestelde vormen van persoonlijke dienstverlening. Op dit moment bestaat er in de belastingen reeds een algemene heffingskorting en mogen bijstandsgerechtigden maximaal 6 maanden lang een kwart (maximaal EUR 163,- per maand) houden van wat ze bijverdienen mits het werk ertoe bijdraagt dat ze op termijn uit de bijstand komen. Het D66-voorstel zou een uitbreiding en aanzienlijke vereenvoudiging zijn;

* de diensten worden informeel verleend en zijn zoveel mogelijk regelvrij. Er worden dus geen sociale-zekerheids- of pensioenrechten opgebouwd, er geldt geen ontslagrecht etc. Alleen enkele zeer fundamentele regels, zoals op het gebied van aansprakelijkheid, blijven van toepassing;

* zodra iemand meer dan het vrijgestelde bedrag bijverdient is het zijn of haar eigen verantwoordelijkheid (en zeker niet die van de inlener) om te voldoen aan de dan geldende fiscale en sociale-zekerheidsregels. Om te voorkomen dat er een omvangrijk zwart circuit ontstaat, gelden er zeer zware sancties bij overtreding;

* indien de markt daarin onvoldoende voorziet kan de overheid (de Centra voor Werk en Inkomen) helpen vraag naar en aanbod van persoonlijke diensten te matchen door bijv. websites te faciliteren;

* de mogelijkheid om bij te verdienen laat onverlet dat betrokkene moet voldoen aan de sollicitatieplicht en volledig beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt.

8-12-2004 15:08