Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, december 2004

TENTOONSTELLING OVER HET SINT SEBASTIAAN GILDE

IN BIBLIOTHEEK OSS

Van dinsdag 7 tot en met woensdag 29 december 2004 is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling te zien over het Sint Sebastiaan Gilde uit Oss. De titel van de expositie luidt: Het Sint Sebastiaan Gilde van verleden tot heden.

De tentoonstelling belicht themagewijs de geschiedenis van het Gilde en de hedendaagse gebruiken. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, documenten en voorwerpen wordt het verleden van het Osse Gilde getoond, van de Middeleeuwen tot het derde kwart van de negentiende eeuw. Oss kende van oudsher acht gilden en één broederschap.

Het Sint Joris en Sint Sebastiaan Gilde was één van die gilden. Het gildealtaar wordt al vermeld in 1473. In 1868 werden de activiteiten van het gilde gestaakt en de goederen verkocht. In 1998 werd het gilde weer nieuw leven ingeblazen. Aan de hand van diverse voorwerpen, fotos en documentatie wordt een beeld geschetst van het functioneren van het gilde in de 21^e eeuw: gebruiken en tradities, activiteiten zoals trommelen, vendelen, schieten en de sociaal-maatschappelijke functie van het Sint Sebastiaan Gilde.

De tentoonstelling Het Sint Sebastiaan Gilde van verleden tot heden is tot en met 29 december a.s. gratis te bekijken in de Bibliotheek Oss.

www.sintsebastiaangildeoss.nl

Einde persbericht.