Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: Grote waardering voorstellen commissie brinkman

De VNG heeft grote waardering voor de voorstellen van de Commissie Brinkman over de specifieke uitkeringen. De uitvoering van deze voorstellen moet nu snel ter hand worden genomen. Zij vergroten de beleidsmatige speelruimte van de gemeenten en verkleinen de bureaucratische last.

Met het saneringsvoorstel specifieke uitkeringen van de Commissie Brinkman wordt een forse stap in de goede richting gezet. De verantwoordingsbureaucratie rond de specifieke uitkeringen moet worden afgeschaft. Het Rijk moet leren vertrouwen op lokale en regionale democratie en zich niet langer vastklampen aan regels op detailniveau.

Wel plaatst de VNG een aantal kanttekeningen bij de voorstellen. Uitsluitend toetsen op bestuurlijke argumenten vindt de VNG te beperkt. Verdelingsaspecten en financiële risicos moeten worden meegewogen. Periodieke beoordeling van specifieke uitkeringen heeft bestaansrecht, maar het hanteren van een maximum voor het aantal specifieke uitkeringen onderschrijft de VNG niet.

De VNG vindt dat specifieke uitkeringen wel degelijk een rol kunnen hebben van aanjager van nieuw beleid en reddende hand bij lokale problemen. De VNG schrijft in haar reactie op het rapport dat gemeenten vooral problemen hebben met de achterliggende detaillistische regelgeving en doorgeschoten
verantwoordingsbureaucratie. Het kabinet moet haast maken met het afschaffen van de aparte accountantscontroles bij specifieke uitkeringen. Met de Commissie Brinkman vindt ook de VNG dat de accountantsverklaring bij de gemeenterekening genoeg is. De VNG moedigt het kabinet aan de door de Commissie Brinkman voorgestelde experimenten voor verwezenlijking van eenmalige gegevensverstrekking zo snel mogelijk op te starten.

Het saneringsvoorstel voor de huidige specifieke uitkeringen gaat over zeer aanzienlijke geldstromen tussen rijk en gemeenten. Zestig uitkeringen wil de commissie laten aflopen (1.218,7 miljoen euro), vijftien uitkeringen kunnen worden afgekocht
(249,8 miljoen euro), zes uitkeringen kunnen worden overgeheveld naar het Gemeentefonds (267,8 miljoen euro) en 45 uitkeringen kunnen worden gebundeld (6.459,2 miljoen euro). De VNG stelt voor het geld voor de aflopende uitkeringen in het gemeentefonds te storten om zo de roep om nieuwe specifieke uitkeringen flink te beteugelen.

De VNG moedigt het kabinet aan om zo spoedig mogelijk tot invoering van de voorstellen van de Commissie Brinkman in te gaan. Door dit vertrouwen te tonen in de lokale en regionale democratie zet het kabinet een flinke stap in de richting van de Andere Overheid.

geactualiseerd op: 09 december 2004