Ingezonden persbericht


Persbericht
EPN, Zoetermeer, 9 december 2004

Het Aloysiuscollege uit Den Haag wint hoofdprijs Europe Online

Scholieren definiëren Europese identiteit

In het kader van haar tienjarig bestaan en met steun van het Ministerie van Economische zaken organiseerde EPN een wedstrijd voor middelbare scholen uit Nederland en uit de tien nieuwe EU-lidstaten. De opdracht luidde: gebruik ict om op een leuke manier tot uitwisseling te komen met middelbaar scholieren uit een van de tien nieuwe lidstaten.

Uit vele leuke inzendingen nomineerde een deskundige jury bestaande uit Sannette Naeyé (directeur van Cinekid), Egbert-Jan Weeber (acteur, radio-Dj), Erwin Blom (hoofd VPRO digitaal) en Peter van der Wel (directeur EPN) drie inzendingen. Vandaag presenteerden de afgevaardigden van de genomineerde scholen hun projecten in Zoetermeer.

Eerste prijs: ontmoeting IRL (in real life) tussen Nederlandse en Poolse scholieren in Europese culturele hoofdstad 2004: Praag. De prijs is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en gaat naar: Het Aloysiuscollege uit Den Haag. Deze school communiceerde via internet met hun partnerschool in Mielec, Polen. Er zijn allerlei bestanden uitgewisseld: foto's, teksten en filmpjes. Van de foto's en een deel van de teksten hebben de Poolse leerlingen een flitsende flashpresentatie gemaakt waarin de overeenkomsten en verschillen tussen beide scholen worden getoond. Meer informatie kunt u vinden op www.aloysius.nl (onder nieuwsberichten staat en kort artikel en een link naar het project).

Tweede prijs: een verrassingspakket van Siemens. Deze prijs gaat naar: Het Baken Park Lyceum uit Almere. Deze school maakte samen met hun partnerschool uit Sopot, Polen, een website waarop zij uiteenlopende thema's uitwerkten. Op de site is steeds links de informatie over Nederland te lezen en rechts over Polen. Je krijgt zo een mooi beeld van de overeenkomsten en verschillen. De site is in het kader van de Duitse les ingedeeld. De communicatie verliep ook in het Duits waarin beide groepen even bekwaam waren. Meer informatie kunt u vinden op: www.hetbaken-international.nl (klik op Sopot).

Derde prijs: een tweetal X-boxen aangeboden door EPN. Deze prijs gaat naar: Het Hofstad Lyceum uit Den haag. Deze school liet met behulp van Fronter (een virtueel klaslokaal waar informatie kan worden uitgewisseld) zien hoe zij contact onderhouden met een school uit Tallinn uit Estland. Zij hebben in het klaslokaal onder andere filmpjes uitgewisseld, gechat en gemaild.