Gemeente Maassluis

Stankklachten in november

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft dit jaar in november 447 stankklachten behandeld. Dat zijn 247 klachten minder dan het gemiddelde van de maanden november in de afgelopen vijf jaar. Vorig jaar november werden 331 stankklachten bij de meldkamer behandeld.

De meeste stankklachten kwamen deze maand binnen over de volgende voorvallen:

Den Hartogh Cleaning Rotterdam in Botlek Op 1 november omstreeks 17.00 uur kwamen de eerste stankklachten binnen bij de meldkamer van de DCMR. De klachtengolf eindigde even na 18.00 uur. De 31 klachten waren afkomstig van bewoners uit Geervliet en Abbenbroek. De oorzaak bleek te liggen in het foutief openen van een lege ongereinigde tankcontainer door bedrijf Den Hartogh. Dit veroorzaakte een zware chemische lucht. In de tankcontainer zat de restvloeistof Ethyl Acrylaat. Dit is een grondstof voor de chemische industrie. Het bedrijf ondernam direct actie door de container te sluiten en de restvloeistof te verwijderen. Hierna was de stankoverlast vrij snel afgenomen. De DCMR is nog bezig met het onderzoek. Zij is met het bedrijf in gesprek hoe dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

Vopak Terminal Vlaardingen
De meldkamer van de DCMR milieudienst Rijnmond heeft op 24 november 26 stankklachten ontvangen uit Vlaardingen. Na onderzoek van de DCMR bleek dat Vopak Terminal Vlaardingen de veroorzaker was. De stank kwam vrij tijdens het verpompen van een vetresidu uit één van de tanks. Om dit residu te kunnen verpompen moet het eerst verwarmd worden. Tijdens het verwarmen kwam een zurige lucht vrij. Dit was in Vlaardingen goed te ruiken. De eerste klachten kwamen omstreeks 18.30 binnen en de laatste stankklachten om 20.30 uur. Nadat de werkzaamheden waren stilgelegd, nam de stank af. Vopak is (intern) een onderzoek gestart hoe het incident in de toekomst te voorkomen. Tevens startte de DCMR een onderzoek waarin zal worden bekeken of de Wet Milieubeheer-vergunning is overtreden.

Scheepvaart
Op de meldkamer van de DCMR kwamen op 29 november 44 stankklachten binnen uit Brielle en Hellevoetsluis. Uit onderzoek van de uitrukdienst van de DCMR in samenwerking met de havendienst is gebleken dat de supertanker 'Iran Hormoz' de veroorzaker is van de overlast. De tanker voer van de 8e naar de 7e Petroleumhaven. Aan boord werden de ventielen van de ventstack getest. Alle 15 ventielen werden stuk voor stuk even kort geopend waardoor de overlast is ontstaan. Tegen de kapitein is proces verbaal opgemaakt.

Overige klachten
Alle andere stankklachten die deze maand zijn binnengekomen, zijn niet beschreven in dit bericht, maar zijn wel behandeld. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar ze zijn op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl onder milieuklachten.