Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 december 2004


Vragen van de leden Stuurman en Hamer (beiden PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over problemen rondom vergoeding van kinderopvang voor doelgroepen


1. Bent u bekend met de problemen rond kinderopvang voor doelgroepen doordat een aantal gemeenten en Uitvoeringsorganen Werknemersverzekeringen hun kinderopvangbeleid niet op orde hebben?


2. Kunt u aangeven om hoeveel gemeenten en een aantal regio s van het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen het gaat en hoeveel doelgroepouders dit treft?


3. Wat is de reden dat een aantal gemeenten en een aantal regio s van het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen hun kinderopvangbeleid nog niet rond hebben?


4. Zijn er gegevens bekend over tot nu toe gebleken consequenties van het niet op orde hebben van beleid rondom de registratie kinderopvanginstellingen?


5. Bent u bekend met het feit dat een groot aantal gemeenten strenger zijn gaan selecteren op het gebied van de sociaal medische indicatie voor kinderopvang, wat tot gevolg heeft dat ouders die voorheen een subsidieplaats hadden straks geen recht meer hebben op een vergoeding? Wat vindt u hiervan?


6. Heeft een tekort van middelen te maken met de strengere selectie op het gebied van het verstrekken van een sociaal medische indicatie?


7. Is het juist dat er vooral problemen bestaan bij het vaststellen van een sociale indicatie? Zo ja, wat is de omvang van deze problemen en waar worden deze door veroorzaakt?


8. Wat gaat u doen om de problemen rond kinderopvang voor doelgroepen op te lossen?


Persbericht Maatschappelijke Ondernemers Groep 8 december 2004