Socialistische Partij

SP dient `CDA-motie' in over sociaal beleid

09-12-2004 * De SP dient in de Tweede Kamer een motie in die bestaat uit de letterlijke tekst van de resolutie die het CDA-congres onlangs met overweldigende meerderheid heeft aangenomen. De CDA-achterban sprak zich daarin onomwonden uit voor socialer beleid en het ontzien van de laagste inkomens bij nieuwe tegenvallers. SP-Kamerlid Jan de Wit: "Dit wordt de lakmoesproef op de vraag of ook de Kamerfractie van het CDA nog een sociale vleugel heeft." De Wit wil een hoofdelijke stemming, waarbij ieder individueel Kamerlid de motie moet aannemen of afkeuren.

Het CDA-congres heeft begin november zware kritiek geuit op het koopkrachtbeleid van de regering Balkenende. In een resolutie, die door een overweldigende meerderheid van het kader werd gesteund, wordt het kabinet onder meer opgeroepen tot herstel van de koopkracht van de mensen met de laagste inkomens.

De letterlijke tekst van de CDA-resolutie is door SP-Kamerlid Jan de Wit als motie ingediend bij het debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Jan de Wit: "De CDA'ers zullen moeten kiezen: vertolken zij hier de mening van hun achterban, die net als de SP herstel van de solidariteit verlangt, of steunen ze de weg van het kabinet naar verdere armoede en tweedeling."

De SP-fractie zal volgende week een hoofdelijke stemming vragen, zodat ieder Kamerlid persoonlijk zijn ja of nee moet geven. De Wit: "Dit is de enige manier om er achter te komen of er bij de CDA-fractie nog sprake is van een sociale vleugel, of dat ze sterk is vervreemd van haar achterban."
* Lees de tekst van de CDA-resolutie (tevens de SP-motie)