Gemeente Breda

Sporen van laat-Romeins huis gevonden in Breda

Op het voormalige fabrieksterrein van Saval ten zuidoosten van Prinsenbeek (Westrik) zijn zeer goed geconserveerde grondsporen aangetroffen, die toebehoren aan diverse laat-romeinse en middeleeuwse bewoningen. Met name de sporen uit de 4e eeuw zijn zeer bijzonder te noemen in Nederland.

Laat-Romeinse bewoning

De meest bijzondere vondst is een grote, rechthoekige huisplattegrond met grote ingangspartijen en dubbele wandpalen uit de 4e eeuw. Het huis vertoont sterke overeenkomsten met een laat-Romeins huis dat werd gevonden op Steenakker (Breda-West). Bewoningssporen uit de 4e eeuw werden tot voor kort bijna niet aangetroffen in Noord-Brabant. In de laat-Romeinse tijd had het Romeinse Rijk veel last van invallende Germaanse stammen. Hierbij is altijd aangenomen dat complete bevolkingsgroepen wegtrokken. Met deze twee huizen in Breda lijkt het er echter steeds meer op dat dit beeld niet klopt en dat de bewoning hier gewoon voortgezet werd. De vondst van deze huizen is uniek in Noord-Brabant en is daarmee van zeer grote waarde voor onze kennis van de historie van deze regio.

Middeleeuwse bewoning

De middeleeuwse bewoningssporen die zijn gevonden bestaan uit minstens twee verspreid gelegen erven. Er zijn sporen aangetroffen van een grote, bootvormige boerderij uit de 12e of 13e eeuw, een erfgreppel, een waterput, diverse sloten en bijgebouwen. De verbrande palen geven aan dat het huis voor een deel is afgebrand. Verkoolde resten in deze paalsporen kunnen iets vertellen over wat er in die tijd gegeten werd en wat er in de omgeving aan beplanting groeide. Bij eerder onderzoek aan de overzijde van de snelweg A16, dat werd uitgevoerd in het kader van de aanleg van de HSL, werd nog een drietal losse erven met bootvormige huizen aangetroffen, die te dateren zijn in de periode 800-1000. De nu blootgelegde plattegrond op Westrik geeft een duidelijk beeld van de ontwikkeling van de bewoning vanaf de vroege tot de late Middeleeuwen. Ook zijn sporen aangetroffen van de inmiddels verdwenen Westrikse dijk, die vroeger verbonden was met Westrik. De gemeente Breda hoopt nabij de Westrik zelf ook nog de sporen te vinden van de voorlopers van de nu nog aanwezige bewoning.

De vondsten zijn gedaan ten westen van Breda, direct ten noorden van de spoorlijn Breda-Roosendaal en ten westen van de snelweg A16. De opgravingen vinden plaats omdat door de aanleg van een nieuwe woonwijk alle sporen van vroegere bewoning voorgoed dreigen te verdwijnen. Het archeologische team van de gemeente Breda worden daarbij geassisteerd door vrijwilligers uit Breda en omgeving.

Breda, 9 december2004