Menzis


Studenten beloond door Menzis voor ideeën die toegankelijkheid en beschikbaarheid zorg waarborgen

Vanmiddag is de Menzis Transparante ZorgPrijs 2004 uitgereikt tijdens het Congres Transparant samenwerken in de zorg. De prijs ging naar twee studentes van de Hanze Hogeschool Groningen, die in hun scriptie over Voeding en gebit een duidelijke relatie leggen tussen gebitsproblemen en eetgewoonten. All care verzekeraar Menzis wil met de Transparante ZorgPrijs innovatie en transparantie in de zorgsector stimuleren en toegankelijkheid en beschikbaarheid van de zorg ook in de toekomst waarborgen.

Nieuwe samenwerkingsvormen en behandelmethoden zijn nodig om de zorg te vernieuwen, vindt Menzis. En met professionele protocollen en interdisciplinaire samenwerking kunnen de zorgaanbieders met hulp van zorgverzekeraars de transparantie in de zorg vergroten. Daarom vindt Menzis de Transparante ZorgPrijs van groot belang. Met deze prijs ondersteunt Menzis namelijk voorstellen die blijk geven van een frisse en realistische blik op zorginnovatie en transparantie, en die een bijdrage kunnen leveren aan toegankelijkheid en beschikbaarheid van de zorg in de toekomst.

Voeding en gebit

Tijdens het congres, dat werd georganiseerd door de Hanzehogeschool Groningen, reikte een vertegenwoordiger van Menzis de eerste prijs uit aan de scriptie Voeding en gebit van de studentes Grada van Berkum en Annemiek Kok. Zij leggen in hun onderzoek een concrete relatie tussen voedingsgewoontes en de gebitstoestand en verbinden de verschillende relevante disciplines in de zorg met elkaar. Een door de studentes ontwikkelde vragenlijst brengt het consumptiegedrag in kaart. Op basis daarvan ontwikkelden zij wetenschappelijk onderbouwde adviezen die paramedici kunnen geven aan ouders van jonge kinderen. Menzis kende de Transparante ZorgPrijs toe aan het onderzoek, omdat het goed en snel inzicht biedt in de relatie tussen gebitstoestand en voedingsgewoonte (transparantie). Daarnaast is het onderzoek snel en concreet én multidisciplinair toepasbaar en speelt het in op de actuele situatie van verslechterende gebitten onder de Nederlandse jeugd.

Tekort
De komende jaren zal een groeiend beroep worden gedaan op de gezondheidszorg. Bij gelijkblijvende methoden zal de zorgsector de stijgende vraag nauwelijks aan kunnen. Alle berekeningen van wetenschappers wijzen op tekorten aan bijvoorbeeld huisartsen en tandartsen in de toekomst. Menzis gelooft dat de oplossing ligt in nieuwe samenwerkingsvormen tussen met name artsen en paramedici. Het delegeren van taken is een oplossing voor het komende capaciteitsprobleem. Ook multi-disciplinaire samenwerking zal volgens Menzis een onderdeel zijn van de oplossing.