B EN W BERICHTEN 2004 - 46 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 7 DECEMBER 2004

Algemene Zaken

1. (07-12) Het college van burgemeester en wethouders gaat akkoord met de slotverklaringen over de uitkomsten van de recente Eurocitiesconferenties in Wenen en van de 'Stedentop'. Tijdens de jaarlijkse conferentie van Europese steden die zijn verenigd in Eurocities heeft de Rotterdamse videoproductie "Dakloos met kinderen" van Cineac Noord en Maakwereld de tweede prijs gekregen bij de uitreiking van de Eurocities Awards. Verder werd in een van de workshops de Rotterdamse monitor voortijdig schoolverlaten als voorbeeld voor andere steden gepresenteerd. De uitkomsten van deze jaarlijkse bijeenkomst zijn vastgelegd in de slotverklaring "Vienna Declaration". Deze verklaring bouwt voort op een verklaring die is aangenomen bij een vergadering van Europese steden in oktober van dit jaar. Op 30 november jl. heeft Eurocities deze verklaringen aan de Europese ministers voor stedelijke ontwikkeling aangeboden tijdens hun vergadering in Rotterdam.

2. (07-12) Het college van B en W heeft de rapportages van de integrale handhavingsacties door Brandweer, Bouwtoezicht en DCMR Milieudienst Rijnmond bij bedrijfsverzamelgebouwen, kantoren hoger dan 50 meter, kantoren van voor 1983, hotels, feestzalen, buurthuizen en seksinrichtingen vastgesteld. Daarnaast heeft het college ook ingestemd met de aanbevelingen die per branche naar aanleiding van deze handhavingsactie zijn geformuleerd. De besturen van de deelgemeenten en de gemeenteraad worden over deze resultaten geïnformeerd en de media worden via een persbericht op de hoogte gebracht. De controles zijn uitgevoerd als onderdeel van het Integrale Handhavingsprogramma 2004.

3. (07-12) Het College heeft de rapportages 2003-2004 van de controles op brandveiligheid in gebedshuizen en verzorgingshuizen vastgesteld en ingestemd met de aanbevelingen voor een vervolgaanpak. De deelgemeentebesturen en de gemeenteraad worden over de resultaten van de controleacties geïnformeerd en de media worden via een persbericht op de hoogte gebracht. De controles zijn uitgevoerd als onderdeel van het Integrale Handhavingsprogramma 2004.

4. (07-12) Het College heeft het meerjarenprogramma handhaving 2005-2010 vastgesteld. Het college heeft opdracht gegeven voor het opstellen van een meerjarenplan, omdat het als speerpunt van de collegeprioriteit Veilig meer samenhang tot stand wil brengen in handhavende activiteiten van gemeentelijke diensten. In het bijzonder gaat het daarbij om handha-ving van milieu- en bouwregelgeving en brandveiligheidsvoorschriften. Het meerjarenplan is een vervolg op de eerder vastgestelde handhavings-programma's 2003 en 2004. In het meerjarenplan zijn alle voorkomende branches opgenomen en is op basis van een risico-inschatting de controlefrequentie bepaald. Het programma bestaat vooral uit branchegerichte controles, maar ook is er gekozen voor gebiedsgerichte en thematische benaderingen.

Beleid

Rectificatie :

(30-11) Vorige week is vermeld dat het college van B en W voor de hotelboot aan de Ophemertstraat vrijstelling heeft verleend. Dit is onjuist. Het College heeft besloten om zes zienswijzen die tegen het verzoek om tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) voor een hotelboot zijn ingediend ontvankelijk en een niet ontvankelijk te verklaren. Echter de artikel 17 WRO procedure om tijdelijke vrijstelling te kunnen verlenen is door het College opgeschort. Daarnaast heeft het College de directeur dS+V opdracht gegeven om nader advies uit te brengen over de veiligheidsaspecten en de al dan niet permanente behoefte aan een hotelboot in relatie tot de te volgen planologische procedure.

1. (07-12) Het College heeft op verzoek van Stichting Oudheidkamer Pernis besloten de voormalige boerderij Hogedijk 2 te Pernis aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Voor Hogedijk 4 was eveneens een aanwijzing aangevraagd; het College heeft hier echter nog géén besluit over genomen. De voormalige boerderijen aan de zuidzijde van de Hogedijk maken deel uit van de historische dijkbebouwing aan de rand van de oude dorpskern van Pernis. Ze zijn gesitueerd in een nog enigszins landelijke omgeving, waarin zich meerdere (voormalige) agrarische complexen bevinden.

2. (07-12) Het College heeft besloten het Integraal mandaat- en volmachtbesluit 2004 te wijzigen door toevoeging van een mandaat aan de directeur Burgerzaken om de leden van het stembureau te benoemen.

3. (07-12) Het college van B en W heeft ingestemd met de voorstellen van de directie van het Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam (OBR) voor een organisatorische versterking om de zichtbaarheid en resultaatgerichtheid van het economisch beleid te vergroten. De gemeentelijke dienst wil een partner zijn voor het bedrijfsleven die er constant op is gericht investeringen en bestedingen in de stad uit te lokken en investeerders te faciliteren. Het OBR heeft binnen de gemeente de regierol bij het economisch beleid en zal de beleidsontwikkeling met de bedrijven en partners beter structureren. De Economic Development Board Rotterdam (EDBR) krijgt hierbij een heldere rol en inbedding. De financiële consequenties van deze organisatorische versterking moeten naar het oordeel van het College opgevangen worden binnen de huidige formatie inclusief de taakstellingsreductie.

4. (07-12) Het college van B en W heeft de brief aan het Ministerie van OCW, waarin de gemeente zich voor het schooljaar 2005-2006 aanmeldt voor twee pilots voor de Schakelklassen, vastgesteld. De Schakelklassen zijn bestemd voor leerlingen in het basisonderwijs met een taalachterstand. Deze leerlingen krijgen gedurende een jaar in een aparte klas of in aanvulling op het regulier onderwijs een programma aangeboden om deze taalachterstand weg te werken. De regelgeving rond de schakelklassen is nog in ontwikkeling. De pilots zullen hier een bijdrage aan leveren.

5. (07-12) Het College heeft de toekenning van de structurele subsidies aan de culturele instellingen in het kader van het Cultuurplan 2005 - 2008 vastgesteld. In verband met de verwerking van de resultaten van het ROTS-traject geldt de vaststelling slechts voor één jaar.

6. (07-12) Het College heeft het beleidsverslag 2003 Algemene Bijstandswet en het beleidsverslag 2003 Werk en Activering vastgesteld. Beide verslagen houden verband met de uitvoering van de Algemene Bijstandswet (ABW). Deze wet is per 1 januari 2004 vervallen en vervangen door de Wet Werk en Bijstand (WWB). De verslagen zijn ter kennisneming aan de gemeenteraad aangeboden. Uit het beleidsverslag Abw blijkt o.a. dat in het kader van de armoedebestrijding minder gebruik is gemaakt van de langdurigheidstoeslag. Dit ondanks de uitgebreide voorlichtingscampagne die is gehouden. Ook wordt ingegaan op de handhaving en fraudebestrijding. In 2003 zijn er 11.399 onderzoeken witte fraude verricht en 1.145 onderzoek zwarte fraude. Hiermee zijn de collegedoelstellingen ruim gehaald. Er is een fraudebedrag gesignaleerd van in totaal 14,1 mln. euro. De doelstellingen voor termijnen waarbinnen aanvragen moeten worden afgehandeld werden in 2003 nog niet gehaald. Inmiddels blijkt dat Sozawe daar een goede slag gemaakt heeft. In oktober 2004 zijn 90% van alle aanvragen bij Sozawe binnen de wettelijke termijn afgehandeld.

7. (07-12) Het College stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Europaweg ongenummerd. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, wordt de bouw door P&O Ned/Lloyd van een containerterminal mogelijk. De nieuwe terminal is bedoeld voor zeer grote containerschepen.

8. (07-12) Het college van B en W heeft, op voordracht van de Stuurgroep Veilig, besloten de wildgroei van belhuizen tegen te gaan met behulp van een leefmilieuverordening. De deelgemeenten worden verzocht om de directeur dS+V te machtigen de inspraak hiervoor te laten verzorgen. De aanwezigheid van belhuizen wordt in Rotterdam in toenemende mate als problematisch ervaren. Veel belhuizen vestigen zich in dezelfde straten, wat zorgt voor een verschraling van het winkelaanbod. Daar komt bij dat belhuizen vanuit de aard van hun dienstverlening het woon- en leefklimaat in de directe omgeving nadelig kunnen beïnvloeden. De leefmilieuverordening heeft een werkingsduur van 5 jaar met de mogelijkheid tot verlenging met 5 jaar. Op deze manier wordt voorkomen dat het aantal belhuizen verder toeneemt.

9. (07-12) Het College heeft besloten de uitgangspunten van het plan 'Kop Goudse Rijweg' vast te stellen. Aan de grondexploitatie wordt de status 'uitvoering' gegeven, wat betekent dat begonnen kan worden met de werkzaamheden. Met dit bouwplan, dat bestaat uit de bouw van 40 woningen en 1700 m2 bedrijfsruimte, wordt een kwalitatieve impuls gegeven aan de entree van de Goudse Rijweg ter plaatse van het Goudseplein.

10. (07-12) Het college van B en W heeft een conceptverslag opgesteld over het gevoerde welstandsbeleid in 2003 en voor advies aan de deelgemeenten voorgelegd. In het verslag is opgenomen hoe het bestuur is omgegaan met welstandsadviezen. Daarnaast wordt verslag gedaan van een vragenronde die is gehouden onder dagelijks besturen over wat zij van de welstandstoetsing vinden. Uit het verslag blijkt dat in 2003 in totaal 1658 bouwvergunningen zijn afgegeven en het bestuur is in 55 gevallen voorbijgegaan aan het negatieve welstandsadvies. Geconcludeerd wordt dan ook, gezien het geringe aantal keren dat wordt afgeweken van de adviezen, dat men in zijn algemeenheid tevreden is over de kwaliteit van de welstandsadviezen. Toch geeft het verslag nog enkele verbeterpunten; zo moet er bijvoorbeeld meer aandacht zijn voor communicatie met aanvragers van bouwvergunningen en deelgemeenten. Ook dient er rekening gehouden te worden met mogelijke precedentwerking in buurten en wijken, in het bijzonder bij kleine bouwwerken.

11. (07-12) Het College heeft de Stand van het Wonen vastgesteld. Het gaat om de tweede uitgave van de jaarlijkse voortgangsrapportage over de Woonvisie. Samenvattend blijkt dat de uitvoering van de Woonvisie goed op gang is gekomen. Nieuw onderdeel in de Stand van het Wonen is dat ook de uitvoering van het actieprogramma Vestigingsbeleid, onderdeel van Rotterdam Zet Door, in beeld wordt gebracht. De rapportage wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Planpresentatie op 22 december.

12. (07-12) Het college van B en W heeft ingestemd met het bevorderen van een landelijke wettelijke verruiming van de winkelopeningstijden voor Rotterdam en wil in overleg met het ministerie van Economische Zaken bezien of vooruitlopend op een wetswijziging Rotterdam stadsbreed voor een periode van drie jaar kan experimenteren met ruimere winkeltijden. De verruiming geldt vooral voor de zon- en feestdagen. Een verruiming van de WinkelTijdenWet biedt veel economische kansen en neemt tevens veel onbegrepen belemmeringen weg. Dit zal de inzet op handhaving doen verminderen.

13. (07-12) Het college van B en W heeft ingestemd met een bezoek van wethouder Van Sluis aan Tokio van 11 tot en met 15 december a.s. Het bezoek vindt plaats in het kader van 'dedicated marketing'. Dit is het principe van de bestuurder als instrument van marketing. Het bezoek staat in het teken van de voor de haven belangrijke markten en strategische doelgroepen. Naast Wethouder Van Sluis zullen ook vertegenwoordigers van het Havenbedrijf Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond deelnemen aan de reis.

Middelen en Control

1. (07-12) Het College heeft besloten een medewerker van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam wegens ernstig plichtsverzuim met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen zonder de toevoeging van het woord 'eervol'.

|                                          |Bezoekadres:          |
|Bestuursdienst                            |Stadskantoor          |
|                                          |Rodezand 18           |
|Directie Algemene Bestuurszaken           |Rotterdam             |
|                                          |Postadres: Postbus    |
|                                          |70012                 |
|                                          |3000 KP Rotterdam     |
|                                          |                      |
|                                          |Website:              |
|Leden van de gemeenteraad,                |www.stadhuis.rotterdam|
|Voorzitters en secretarissen van de       |.nl                   |
|deelgemeenten,                            |E-mail:               |
|Hoofden van dienst, directeuren           |abz@bsd.rotterdam.nl  |
|Bestuursdienst en media.                  |Fax: (010) 217 21 54  |
|                                          |Telefoon: (010) 417 29|
|                                          |18                    |
|                                          |                      |
|                                          |Ons kenmerk: ABZ-COM  |
|                                          |                      |
|                                          |Datum: 9 december 2004|

---- --