Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het (wereld)­nieuws

RECHT OP JE EIGEN MENING

Per Expresse is een serie lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het (wereld)­nieuws. De lesbrieven zijn gekoppeld aan een educatieve website. Beide bieden leerlingen van 10-15 jaar achtergronden bij het nieuws en geven leerkrachten aanwijzingen hoe het nieuws in de klas te behandelen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de basisvorming in het voortgezet onderwijs.

Aanleiding voor de nieuwste editie van de Per Expresse is de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004. Na de moord is Nederland in rep en roer. Voor de tweede keer in twee jaar tijd is er in Nederland een politieke moord gepleegd. De vrijheid van meningsuiting is in het geding, wordt alom gezegd. Deze Per Expresse gaat dieper in op die vrijheid van meningsuiting. Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting?

Deze Per Expresse is bestemd voor leerlingen van het basisonderwijs. In november is er al een versie voor het voortgezet onderwijs verschenen.

De lesbrief gaat dieper in op het begrip 'vrijheid van meningsuiting'. Mag je als kind thuis en op school alles zeggen wat je wilt? Of komen er geschreven en ongeschreven regels om de hoek kijken, die dit recht inperken? Vervolgens kijkt de lesbrief naar de vrijheid van meningsuiting als grondrecht. Hoe kun je op vreedzame wijze voor dit grondrecht opkomen? Daarna diept de lesbrief het begrip 'fanatisme' verder uit; het zijn immers de daden van fanatici die vaak voor een schok in de samenleving zorgen. Tot slot kijken we naar enkele grondrechten in hun onderlinge samenhang om leerlingen te doen beseffen dat grondrechten op gespannen voet met elkaar kunnen staan.

De handleiding geeft een prikkelende column over de hype in de media, didactische aanwijzingen alsmede de antwoorden op de vragen en opdrachten.

De educatieve website voor leerlingen en leerkrachten gaat verder in op regels en rechten, geeft een overzicht van de 'zachte krachten' die n.a.v. de discussies in de samenleving zijn ontstaan en bevat tal van extra lessuggesties alsmede een groot aantal links.

De lesbrief met handleiding kost ¤ 3,50

En is te bestellen bij:

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Postbus 9108

6500 HK Nijmegen

tel. 024-3613074

email: cmo@fm.ru.nl

De lesbrief en handleiding zijn ook met behoud van de originele opmaak gratis te downloaden vanaf:

http://www.cmo.­nl

en vanaf

http://leerkracht.kennisnet.nl/lesmateriaal/perdagwijzer/

---------

Met dank voor uw aandacht,

Luit van der Glas

cmo@fm.ru.nl
+31 (0) 24 3613074
+31 (0) 24 3613014
http://www.cmo.nl
http://www.vmbo-sectorwerkstuk.nl http://www.maak-een-werkstuk.nl