Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 7 december 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 7 december 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Geld voor kennisclusters rond A13GS hebben 37.500 euro subsidie aan het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam verleend voor onderzoek naar de ontwikkeling van de Kennisboulevard A13. Het gaat om het gebied aan weerszijden van de A13 tussen Delft en Rotterdam dat binnen enkele jaren moet uitgroeien tot een 'hotspot' van regionale kennisclusters.

Bestuursovereenkomst Rijn Gouwe LijnVoor de realisatie van de infrastructuur van de Rijn Gouwe Lijn (RGL) wordt voorgesteld dat de betrokken gemeenten ¤ 50 miljoen bijdragen. De provincie betaalt de resterende ¤ 25 miljoen. Dit wordt voorgesteld op te nemen in een bestuursovereenkomst waarin de partijen afspraken maken over de nadere definiëring van het project, de risicobeheersing en de financiële bijdragen. Tevens wordt voorgesteld dat de provincie het risico draagt voor eventuele hogere aanlegkosten, tegenvallers in de aanbesteding, uitvoering van de bouw en exploitatie van de RGL. Ook wordt voorgesteld om de gemeenten het risico voor de ontwikkeling van de Ruimtelijke Ordening (RO) rond de RGL te laten dragen. Tenslotte wordt opgenomen dat de provincie door de gemeenten wordt gecompenseerd voor de gerealiseerde exploitatiekosten op de RGL als de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen door de gemeenten niet worden gerealiseerd.

Geuraanpak voor kerngebied RijnmondIn het kerngebied van Rijnmond zijn een groot aantal geurveroorzakende bedrijven aanwezig. Deze bedrijven hebben zich in de afgelopen jaren ingespannen om de geurhinder te vermijden of te beperken. Desondanks veroorzaken ze regelmatig klachten bij de bewoners. Om duidelijkheid te bieden aan bedrijven en omwonenden hebben GS het door de provincie en DCMR uitgevoerde beleid nu formeel vastgelegd in beleidsregels. Zo wordt aangegeven dat toetsing van de bedrijven in het kerngebied van Rijnmond gebeurt op basis van de mogelijke bijdrage die een bedrijf heeft aan de al aanwezige geurhinder. Stoot een bedrijf geur uit, dan draagt zij potentieel bij aan de hindersituatie. Het streven is daarom dat er geen geur waarneembaar is buiten de terreingrens van een bedrijf. Lees het persbericht.

Schriftelijke vragen van PvdA, CDA en VVD over de reizigersproblematiek als gevolg van de verleende concessie Openbaar Vervoer in de Leidse regio Duin- en Bollenstreek, resp. Hollands-MiddenOp 12 december 2004 voert busbedrijf Connexxion een nieuwe dienstregeling in. Er zijn vragen gesteld over het schrappen van de lijnen 2, 30 en 52 in de Leidse regio. GS antwoorden dat lijn 2 zeer weinig gebruikt wordt en dat lijn 190 een goed alternatief is. De route van lijn 30 kan na aanpassing worden overgenomen door streeklijnen in Oegstgeest. Lijn 52 is niet geschrapt, maar in overleg met het Regionaal Orgaan Amsterdam geknipt in twee delen. Dit heeft te maken met de ontwikkelingen in de Haarlemmermeer. Ook willen de vragenstellers weten of de procedure en inspraak rond de concessieverlening aan Connexxion correct is verlopen. GS antwoorden dat het conceptprogramma van Eisen (waarin bepalingen voor de concessieverlening staan opgenomen) is voorgelegd aan verschillende consumentenorganisaties. Op basis van hun adviezen zijn er aanpassingen in het Programma van Eisen aangebracht. Ook na de gunning van de concessie zijn de consumentenorganisaties door Connexxion bij de advisering betrokken.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder Stateninformatie

HaarlemmermeerGS hebben kennisgenomen van de opdracht van minister Dekker (VROM) voor de gebiedsuitwerking voor de Haarlemmermeer. De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland zullen hier gezamenlijk aan gaan werken binnen de door het rijk vastgestelde kaders. Het grootste deel van het gebied is door het kabinet aangemerkt als verstedelijkingsgebied, met dien verstande dat de greenportfunctie van de Bollenstreek en Aalsmeer en de landschappelijke waarde van het Groene Hart versterkt moeten worden.

Voorstel projectaanpak mobiliteitscorridor N207GS willen een studie verrichten naar mobiliteitsproblemen in de RijnGouwestreek. Voorgesteld wordt om in de studie twee trajecten tegelijkertijd te doorlopen. Het gaat dan om onderzoek naar een pakket benuttingsmaatregelen voor de korte termijn en het bestuderen van de gewenste structuur op middellange termijn. Doel is inzicht te krijgen in de problematiek, taken en (mede-)verantwoordelijkheden en de eventuele oplossingen.

SubsidiesDe subsidie voor Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland wordt verhoogd met ¤ 122.323,- tot ¤ 10.383.604,- door de ophoging van de doeluitkering jeugdhulpverlening.

Controle ZwemwaterDe provincie Zuid-Holland controleert de hygiëne en veiligheid van badinrichtingen en zwemgelegenheden. Badinrichtingen en zwemgelegenheden zijn verplicht tijdens hun openstellingsperiode hun water te laten onderzoeken door een erkend laboratorium. Gedurende de hele openstellingsperiode moet 40% van de onderzoeken in de eerste openstellingsperiode van die inrichting plaatsvinden en 40% in de tweede openstellingsperiode. De provincie controleert of badinrichtingen en zwemgelegenheden hieraan voldoen. De volgende badinrichtingen en zwemgelegenheden voldeden hier niet aan en krijgen een last onder dwangsom opgelegd: zwembad de Veur (Zoetermeer), het carnissebad (Barendrecht), zwembad De Driesprong (Zoetermeer), zwembad Overschie (Rotterdam), zwembad Albrandswaard (Poortugaal, Albrandswaard), zwembad De Blinkert (Capelle a/d IJssel) , zwembad Rhoon (Rhoon), zwembad Afrikaanderplein (Rotterdam), dompelbad Gassauna van zwembad Elysium (Bleiswijk).