Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder, donderdag 9 november

Den Helder 09-12-2004 - 16.24 uur

Huiszoeking bij straatdealer
Den Helder, donderdag 9 december 2004.
Bij een 20-jarige veelpleger uit de Eemstraat is afgelopen dinsdag een huiszoeking gedaan op basis van de Opiumwet. De man wordt ervan verdacht geruime tijd harddrugs te hebben gedeald. Hij opereerde op straat in de wijken Nieuw Den Helder en het centrum. Bij het onderzoek in zijn woning werden enkele goederen aangetroffen die vermoedelijk afkomstig zijn van diefstal, waaronder enkele mobiele telefoons. De man wordt vandaag geleid voor de Raadkamer in Alkmaar en de verwachting is dat hij in hechtenis blijft. Het onderzoek maakt deel uit van het verhoogde toezicht in de wijk Nieuw Den Helder in de afgelopen maanden, met als doel de overlast terug te dringen en de situatie beheersbaar te houden.
Eerder aangehouden: De verdachte werd overigens afgelopen vrijdag 3 december al aangehouden nadat hij betrokken was bij een openlijke geweldpleging op de hoek Polderweg/Cornelis Evertsenstraat. Hij sloeg toen, samen met een een 17- en een 21-jarige man uit en Helder, een 52-jarige winkelier in elkaar. De winkelier had de mannen aangesproken nadat zij op een laat tijdstip, 22.30 uur, belangstelling voor zijn etalage hadden getoond. Het slachtoffer werd diverse malen geschopt en geslagen en liep letsel op. De politie zag kans om de drie verdachten later aan te houden in een coffeeshop in de Koningstraat en heeft hier al eerder over bericht, op zaterdag 4 december. Bekende van de politie: De 20-jarige verdachte is een bekende van de politie. Zo was hij in augustus betrokken bij een openlijke geweldpleging op de Eendrachtstraat waarbij een politie-auto werd vernield. Wegens dat feit was hij op 20 augustus door de rechter uit zijn inbewaringstelling geschorst, op voorwaarde dat hij niet opnieuw strafbare feiten zou plegen.
De 17-jarige medeverdachte van de mishandeling van de winkelier was met weekendverlof en is opnieuw gedetineerd. De 21-jarige medeverdachte in die zaak is eveneens in bewaring gesteld.

Inbraken opgelost
Den Burg, donderdag 9 december 2004.
De politie Texel heeft een onderzoek naar misdrijven gepleegd door jongeren afgerond. Daarbij werden de afgelopen weken een zevental jongens afkomstig van het eiland aangehouden in de leeftijd van 16 tot 18 jaar. Ze hebben onder invloed van drank en drugs diverse misdrijven gepleegd, waaronder inbraken.
Eén van de jongens is voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris te Alkmaar en is bewaring gesteld, de overigen zijn na verhoor heengezonden.
De jongens bekenden twee inbraken in een snackbar op het Turfveld in de Dennen, twee inbraken in een Scoutinggebouw in Den Burg, een inbraak in De Koninghal te Den Burg en een inbraak in Zwembad Molenkoog te Den Burg. Door de verdachten werd geld, drank en etenswaar gestolen. In sommige gevallen hebben ze ook vernielingen aangericht.
Een paar van de verdachten bleken tevens auto-emblemen van zo'n 25 auto's te hebben gepikt.
Voorts kwam tijdens het onderzoek uit dat één van de daders een valse melding bij de politie had gedaan. Hij meldde ten onrechte via 112 dat zijn portemonnee was gestolen. De diverse misdrijven hebben plaatsgevonden vanaf eind 2003.

Verkeerscontrole
Slootdorp, woensdag 8 december 2004
Op woensdagmiddag werd op de Koningin Wilhelminaweg in Slootdorp een verkeerscontrole gehouden. Hierbij werden veertien bekeuringen uitgeschreven. Er werd onder anderen bekeurd voor het niet dragen van een veiligheidsgordel en overschrijding van de maximum snelheid. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 88 in plaats van de toegestane 50 km per uur.
Schagen, donderdag 9 december 2004
Op donderdagmorgen werd op de Menisweg in Schagen een verlichtingscontrole gehouden. Slechts drie fietsers bleken met defecte verlichting rond te rijden.

Eenzijdig ongeval met alcohol
Hippolytushoef, donderdag 9 december 2004
Op donderdagmorgen omstreeks 00.05 uur reed een 37-jarige vrouw uit Hippolytushoef in een personenauto over de Rijksstraatweg in haar woonplaats. Door onbekende oorzaak raakte de vrouw met haar auto naast de weg in de linkerberm. Na enkele meters door de berm te hebben gereden kwam de auto zo dicht bij een sloot tot stilstand, dat de auto kantelde en in het water belandde. De vrouw kon op eigen kracht uit de auto komen. Zij werd voor onderzoek overgebracht naar het Geminiziekenhuis in Den Helder. De vrouw bleek alcohol te hebben gebruikt. In het ziekenhuis werd een bloedproef afgenomen. Het bloedmonster wordt op de aanwezigheid van alcohol onderzocht. Haar rijbewijs werd ingevorderd.

Hefvorkinstallatie
Den Burg, donderdag 9 december 2004
Op donderdagmorgen zag de politie een shovel rijden op de Pontweg in Den Burg. De shovel was voorzien van een hefvorkinstallatie, waarvan de vijfpuntige vork niet was afgeschermd. De vork bevond zich op 90 cm boven het wegdek en stak naar voren. Gezien de dichte mist oordeelde de politie dat dit zeer gevaarlijk was. Zij gaven de bestuurder een bekeuring.

Alcoholcontrole
Den Helder, donderdag 9 december 2004
Op donderdagmorgen omstreeks 00.40 uur werd op de Zuidstraat in Den Helder een 35-jarige Nieuwedieper in een personenauto gecontroleerd. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 535 ug/l. Dat is bijna tweeëneenhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal.

Daders 'krokettenoverval' bekend
Den Helder, donderdag 9 december 2004.
De politie weet wie de verdachten zijn van een gewapende overval op een snackbar aan de IJsselmeerstraat in Den Helder, waarbij slechts kroketten werden gestolen. Eén van hen, een 28-jarige man uit IJmuiden, is in bewaring gesteld, de ander is nog steeds voortvluchtig.
De overval vond plaats op woensdag 24 november 2004. Rond 21.00 uur werd een medewerkster van de snackbar door een man bedreigd met een vuurwapen. Hij eiste geld. Toen de vrouw daar niet aan voldeed nam de man een aantal kroketten weg en verween in een klaarstaande auto. Deze auto werd bestuurd door de IJmuidenaar, die de auto 's nachts had gestolen van een kennis. Hij werd de avond van de overval al in de gestolen auto in Den Helder aangehouden. Hij verkeerde onder invloed van drank. Zijn medeverdachte wist te ontkomen. Het gaat om een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie heeft in de afgelopen twee weken diverse verblijfsadressen bezocht maar de man is nog steeds voortvluchtig. In het belang van dit vervolgonderzoek werd de aanhouding van de eerste verdachte in eerste instantie niet vermeld.