Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, donderdag 9 december

Hoorn 09-12-2004 - 16.28 uur

In gesprek met overvaller
Hoorn, woensdag 8 december 2004
Op woensdagmorgen omstreeks 05.50 uur liep een 30-jarige vrouw uit Blokker over de Veemarkt in Hoorn. Hier werd bij de vrouw plotseling een mes op haar keel gezet. Zij werd meegetrokken een steeg in. Nadat het slachtoffer de overvaller had gezegd dat zij geld voor hem zou pakken, zocht zij in haar tas. Hier kwam zij haar sigaretten tegen en vroeg zij aan de overvaller of ze mocht roken en of de overvaller ook een sigaret wilde. Nadat beiden een sigaret hadden opgestoken, ontstond er een gesprek. Uiteindelijk kon de vrouw vertrekken zonder dat zij haar geld had hoeven af te geven.

Schipper met alcohol
Medemblik, woensdag 8 december 2004
Op woensdagavond omstreeks 18.30 uur meldde personeel van een vaartuig van Rijkswaterstaat dat zij hadden gezien dat de schipper van een bulkvaartuig lege bierblikjes overboord kieperde. De schipper voer in de richting Medemblik. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD - waterpolitie) werd gewaarschuwd. Zij vetrokken met een boot vanuit Amsterdam en konden de bewuste schippen nog net voor Medemblik aanhouden. De man, een 54-jarige Rotterdammer, bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 425 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Op het water gelden andere normen dan voor het verkeer op de weg. In het wegverkeer is een maximale alcoholwaarde van 220 ug/l toegestaan. Op het water ligt dat op 350 ug/l.
Aangezien de man derhalve teveel blies, kreeg hij een proces-verbaal. Bij onderzoek bleek hij in 2003 al een keer met 930 ug/l te zijn gecontroleerd. Het schip (413 ton) werd overgenomen door een medewerker van de KLPD.

Henneprooidag
Nibbixwoud, woensdag 8 december 2004.
De politie Noord-Holland Noord heeft vandaag op diverse locaties invallen gedaan in het kader van een zogenaamde 'henneprooidag'. Daarbij werden 8 panden c.q. woningen bezocht en diverse planten en materialen in beslag genomen.
De grootste vangst deed zich voor bij een bollenkwekerij aan de Dorpsstraat te Nibbixwoud. Daar werden in drie voormalige koelcellen in totaal 2000 wietplanten aangetroffen. De eigenaar was niet thuis. Twee werknemers werden als getuige gehoord.
In een woning aan de Spierdijkerweg te Spierdijk werden twee verdachten aangehouden van 30 en 29 jaar oud. De 30-jarige komt uit Sliedrecht en de andere verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. In de woning werden 600 wietplanten aangetroffen. De verdachten ontkennen hun betrokkenheid en zijn voor nader verhoor in verzekering gesteld.
Op een zolder in een woning aan de Pieter Wariuslaan te Midwoud is een amateuristische plantage met 170 hennepplanten aangetroffen. De eigenaar was niet thuis en zal later worden gehoord. In een pand aan de Fok in Schagen werd niets meer aangetroffen maar daar was wel zichtbaar sprake geweest van een kwekerij. Restmateriaal is opgeruimd en de eigenaar zal later worden gehoord. In een pand aan de Braken in Obdam werd alleen apparatuur aangetroffen voor een hennepplantage. Ook vond men in het pand een doos lawinepijlen. Dit soort vuurwerk is in Nederland verboden. De eigenaar krijgt hiervoor een proces-verbaal.
In een woning aan de Heerenweg in Barsingerhorn werd een kleine kwekerij aangetroffen eigendom van de 44-jarige bewoner. Hij is als verdachte gehoord en heengezonden.
In twee woningen aan de Bollenstraat in Kreileroord tenslotte werden tevens twee kleine thuiskwekerijtjes aangetroffen. De eigenaar, een 37-jarige man werd gehoord.
Bij de acties werden alle planten en toebehoren, zoals assimilatielampen, in beslag genomen en vernietigd. Er wordt in alle gevallen een proces-verbaal opgemaakt. De politie werd vandaag geholpen door ondermeer de gemeenten en de elektriciteitsleveranciers.

Oplichting en diefstal
Hoorn, donderdag 9 december 2004
Op donderdagmorgen kreeg een 83-jarige inwoonster van Hoorn bezoek van een man die vertelde dat de vrouw duizend gulden zou krijgen uit het Waarborgfonds. Hoewel de vrouw het fonds niet kende, werd de man toch voor een nadere uitleg binnengelaten. Nadat de vrouw koffie had gezet vertelde de man dat zij duizend gulden kreeg, maar dat hij eerst tweehonderd euro nodig had. De vrouw gaf hem er honderd, waarna hij verdween. Even later kwam de vrouw tot de ontdekking, dat ook haar portemonnee met dertig euro was verdwenen.

Diefstal boot
Enkhuizen, donderdag 9 december 2004
In de nacht van woensdag op donderdag werd tussen 20.00 en 09.00 uur een boot ontvreemd vanaf de Wilgenkade in Enkhuizen. Het gaat om een blauwe polyester open boot met een lengte van ruim 4,50 meter. Achter de boot zat een grijze Yamaha buitenboordmotor, type F15AMH. De boot had vastgelegen aan een ketting met slot.

Mishandeling en bedreiging: politie zoekt getuigen Oosterblokker, maandag 6 december 2004
Op maandagmorgen omstreeks 08.00 uur fietste een 54-jarige man uit Oosterblokker over de Oosterblokker in zijn woonplaats. Aan de rechterzijde van de weg reed een vuilniswagen. Toen de fietser deze passeerde, kwam er van de andere kant een bestelbusje aangereden. Bij het passeren raakten de fietser en het busje elkaar. De bestuurder van het busje stapte uit en gaf de fietser een stomp tegen zijn schouder. De fietser kwam daarbij ten val. Vervolgens zei de automobilist: 'Jij ramt niet op mijn auto, want anders ram ik jou hele bek in elkaar'. Vervolgens stapte de automobilist in en reed weg. De politie zoekt getuigen van deze mishandeling/bedreiging. De politie Hoorn is telefonisch bereikbaar onder nr. 0900-8844 (lokaal tarief).