Provincie Overijssel

Bezuinigingen in verstandelijk gehandicaptenzorg onacceptabel

Het provincieparlement gaat niet akkoord met de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen voor licht verstandelijk gehandicapten. Ook de verminderde toegankelijkheid die het College Tarieven Gezondheidszorg heeft aangekondigd in deze zorginstellingen voor gehandicapten wordt niet geaccepteerd door Provinciale Staten. PS hebben daarom unaniem besloten het dagelijks bestuur van de provincie een brandbrief te laten sturen aan staatssecretaris Ross - Van Dorp van VWS.

Deze verminderde toegankelijkheid, door een verlaging van het IQ-niveau van 85 naar 75 en de bezuinigingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg zorgen er namelijk voor dat een deel van de cliënten hun heil moet zoeken binnen de door de provincie gefinancierde jeugdzorg. Hierdoor neemt de druk op de jeugdzorg nog eens extra toe. Gedeputeerde Gert Ranter, portefeuillehouder voor Zorg in de provincie, heeft namens GS toegezegd nog deze week een brief aan de staatssecretaris te zullen sturen.

Het gevolg van de lagere tarieven voor de ambulante hulp aan licht verstandelijke gehandicapten is dat de hulpverleningsinstellingen 30% minder ontvangen voor de naschoolse dagbehandeling. Hierdoor dreigt de ambulante hulp aan licht verstandelijk gehandicapte jongeren en hun ouders per 2005 te verdwijnen. Staatssecretaris Ross - Van Dorp vindt dat de instellingen in overleg met de zorgkantoren maar een noodoplossing moeten zoeken.

Statengriffie

© 2004 Provincie Overijssel