HBAG Bloemen


09-12-2004
ICT migratieproject
HBAG vernieuwt bedrijfsapplicatie en infrastructuur met nieuwste technologie

(bron) Vertis nieuwsbrief 9 december 2004

Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel Bloemen en Planten (HBAG) gebruikt het Bedrijfschap Applicatie Systeem (BAS) voor de registratie- en rapportagewerkzaamheden voor zijn primaire proces. Dit systeem is aan vernieuwing toe; de applicatie moet gemigreerd worden, er zijn functionele wijzigingen nodig en de onderliggende infrastructuur moet vervangen worden. HBAG is met Vertis een migratieproject gestart waarin de nieuwste technologieën zoals Oracle 10g toegepast zullen worden. Het project start begin december 2004 en moet begin mei 20 05afgerondzijn.

BAS is een Oracle-maatwerkapplicatie die gebruikt wordt voor de registratie- en rapportagewerkzaamheden voor het primaire proces. HBAG heeft BAS circa tien jaar geleden laten ontwikkelen en inmiddels is de applicatie twee keer gemigreerd. In de loop der tijd is daardoor veel gewijzigd in BAS. Bovendien is de omvang van de applicatie sterk toegenomen, zodat inzicht krijgen in de consequenties van een wijziging steeds moeilijker wordt. Naast deze wijzigingen in BAS worden de systeemsoftware en de infrastructuur waarop BAS draait niet meer ondersteund door de diverse leveranciers (Microsoft en Oracle).

Modernisering
HBAG wil BAS moderniseren, zodat er een betere koppeling met de buitenwereld ontstaat. De belangrijkste doelstelling van het project is, dat BAS weer een groot aantal jaren moet meekunnen. In technische zin betekent dat een opwaardering van het platform, zodat de ondersteuning van leveranciers is gezekerd. In functionele zin betekent dat een aanpassing van de applicatie waardoor de aansluiting bij het bedrijfsproces van HBAG weer optimaal wordt. Hiervoor heeft HBAG een lijst met 40 functionele wijzigingen op de bestaande applicatie opgesteld. Ben Ensink, adviseur informatievoorziening bij HBAG, noemt een voorbeeld: "Een van onze wensen is bijvoorbeeld het verbeteren van de communicatie met onze achterban, de aangesloten groothandelaren. We willen efficiënter met hen communiceren en gegevens die in onze databases staan via internet en e-mail kunnen uitwisselen."

Projectaanpak
Vertis zal de aanpak van het project in vier stappen uitvoeren:

inrichting van de toekomstige productie-omgeving van BAS;

migratie van BAS naar een nieuwe versie;

opwaardering van de huidige infrastructuur (servers, systeemsoftware) voor HBAG;

aanpassing van BAS aan de hand van de wensenlijst van HBAG.

Het opknippen van het project in vier aparte stappen betekent voor HBAG een optimale beheersbaarheid en bestuurbaarheid van het project. De fasering zorgt ervoor dat op ieder moment glashelder is wat wordt getest en waarom het wordt getest. Voor HBAG betekent dit minder inspanning en minder risico's.

Over HBAG
HBAG houdt zich primair bezig met het registreren van facturen, het registreren en analyseren van betaalgedrag tussen Nederlandse bloemhandelaren en hun (buitenlandse) afnemers en het verstrekken van (geaggregeerde) informatie hieromtrent. Bloemhandelaren sturen periodiek hun facturen en betalingen van hun afnemers naar HBAG die deze informatie vastlegt. Aan de hand van het geregistreerde kunnen bloemhandelaren op verzoek informatie krijgen over het betaalgedrag van afnemers.
HBAG functioneert ook als kenniscentrum op diverse terreinen voor groothandelaren in bloemen en planten.
Momenteel heeft HBAG ongeveer 3600 handelaren waarvan ongeveer 1200 exporterende groothandelaren en ongeveer 95.000 afnemers waarvan ongeveer 40.000 actief in haar bestanden. Jaarlijks worden ongeveer 2 miljoen facturen ingevoerd. Ongeveer 75% hiervan wordt geautomatiseerd aangemeld.

Contact Vertis : Wanneer u geïnteresseerd bent in de oplossingen van Vertis op het gebied van migratie of een vrijblijvende afspraak wilt maken, kunt u contact opnemen met Robert Munnichs via telefoon: (0598) 66 63 00 of via e-mail: nieuwsbrief@vertis.nl.

Contact HBAG Bloemen en Planten : Ben Ensink telefoon : (0297) 380070 of via e-mail B.Ensink@HBAGbloemen.nl