Gemeente Tilburg

BO 2004 087

Datum
9 december 2004

Gemeente Tilburg ondersteunt wijkontwikkeling in Zuid Afrika

Economische ontwikkeling draagt bij aan verbetering levensomstandigheden

De gemeente Tilburg gaat haar partnergemeente Emfuleni (voorheen Lekoa Vaal) in Zuid-Afrika ondersteunen bij de wijkontwikkeling in twee townships, Evaton West en Boitumela. Tilburg steunt het project Local Economic Development, in Evaton West. Daarnaast gaat Tilburg samen met Eindhoven, die ook een stedenband heeft met Emfuleni, ondersteuning geven aan een wijkontwikkelingsproject in Boitumela. Wethouder Gon Mevis: "Het stadsbestuur van Emfuleni wil de levensomstandigheden voor de townshipbewoners graag verbeteren, maar heeft slechts beperkte middelen en ervaring. De ondersteuning vanuit Tilburg en Eindhoven bestaat uit het geven van training en advies over bevolkingsparticipatie, hoe je projecten opzet en uitvoert".

Verbeteren economische structuur

Tilburg stelt E 13.250,- beschikbaar voor project Local Economic Development in Evaton West. Wethouder Hans Janssen: "Met dit geld ondersteunen we het ondernemerschap in de partnergemeente. Dat draagt bij aan de economische ontwikkeling op een manier die aansluit bij onze eigen economische acties in Tilburg rond startersbegeleiding en opleiding. Dat is net zo belangrijk als ondersteuning op bijvoorbeeld maatschappelijk en sociaal gebied." Voor het bevorderen van de wijkontwikkeling is het belangrijk dat de economische structuur van de township verbetert en dat de werkloosheid afneemt. De bewoners van de wijk doen hun inkopen nu buiten hun eigen township waardoor de paar kleine winkeltjes die er nu zijn moeite hebben om te overleven. Bovendien is de kennis van ondernemen zeer minimaal waardoor bedrijfjes vaak snel weer failliet gaan. Een deel van het Tilburgse geld zal daarom worden ingezet voor het opzetten van een Business Centre. Dit Business Centre gaat startende ondernemers adviseren en begeleiden bij het schrijven van een ondernemingsplan, het verkrijgen van kleine kredieten, het bemiddelen bij trainingen e.d. Ook zal een maandelijkse markt worden gesteund door promotiemateriaal en de aanschaf van marktkramen te financieren. Tot slot draagt Tilburg bij aan een trainingsprogramma voor micro businesses. Hierdoor kunnen 75 kleine ondernemers een basiscursus volgen over onder andere marktverkenning, inkoop, voorraadbeheer en boekhouding.

Pilotproject wijkontwikkeling

Eindhoven is al enkele jaren bezig met een pilotproject voor wijkontwikkeling in Evaton West. Tilburg gaat hierin participeren door geld beschikbaar te stellen voor lokale economische ontwikkeling. Daarnaast is Tilburg bezig om samen met Eindhoven een projectvoorstel te maken voor de uitbreiding van dit pilotproject naar het township Boitumela. Specifieke thema's die aan de orde komen zijn voorlichting over HIV en Aids, thuiszorg, afvalinzameling, groenvoorziening en lokale economische ontwikkeling. Deze thema's zijn door de wijkbewoners zelf aangedragen als prioriteit voor hun wijk.

Stichting Tilburg - Lekoa Vaal

Naast de gemeentelijke samenwerking met Emfuleni is in Tilburg ook de Stichting Tilburg - Lekoa Vaal actief. De stichting coördineert en stimuleert allerlei vormen van samenwerking tussen Tilburgse organisaties en organisaties in Emfuleni.

Voor de pers: