D66

D66 wil dat er eerst nieuwe woningen worden gebouwd voordat er gesproken kan worden over de liberalisering van de huurmarkt die VVD-minister Dekker van volkshuisvesting voorstelt. Dat zegt D66-kamerlid Fatma Koser Kaya in het debat over de begroting Volkshuisvesting.

D66 is kritisch over de brief die de regering naar de Kamer heeft gestuurd over het huurbeleid. Volgens Koser Kaya doet de minister veel te weinig om de woningbouwcoöperaties te dwingen meer nieuwe woningen te bouwen. `Als we doen wat de minister wil, kan het dus gebeuren dat mensen die al dertig jaar in hetzelfde huis wonen opeens gedwongen worden te verhuizen omdat de huur de pan uit rijst. Mensen moeten in ieder geval een alternatief hebben'.

D66 heeft steeds gezegd dat er veel moet veranderen op de woningmarkt, maar dat moet volgens de Democraten zorgvuldig gebeuren en in zijn totaliteit bekeken worden. `Je kunt niet radicale maatregelen in de huurmarkt doorvoeren zonder tegelijk te kijken naar de markt voor koopwoningen. Wat D66 betreft zijn die discussies aan elkaar gekoppeld. Bovendien wil Dekker de problemen in de huurmarkt oplossen door de rekening eenzijdig bij de middeninkomens neer te leggen,' aldus Koser Kaya.

In zijn toespraak tot het D66-congres kondigde fractievoorzitter Boris Dittrich aan, extra aandacht te zullen schenken aan de middeninkomens. Volgens Dittrich worden juist de mensen die hard werken om onze economie en onze samenleving draaiende te houden het hardst getroffen door politieke veranderingen. `De huurverhoging die Dekker voorstelt zou ook vooral deze mensen treffen,' zegt Koser Kaya. `Dat gaat wat D66 betreft dus zo niet door'


1-12-2004 23:34