Gemeente Reimerswaal

Jeugdbeleid 2004-2008
Vacature burgemeester
Indentificatieplicht per 1-1-2005
Feestversiering en brandveiligheid
Vergaderschema raad 2005

Nieuws

Samenwerking Reimerswaal en Kapelle officieel

Colleges lichten plannen toe in gezamenlijke persconferentie

De colleges van Reimerswaal en Kapelle hebben 30 november jl. weer een belangrijke stap gezet in het proces van de samenwerking tussen de gemeenten. Op deze dag is formeel de code ReiK ondertekend in een gezamenlijke collegevergadering in de raadzaal van Kapelle. In de code Reik worden allerlei zaken geregeld rondom de bedrijfsvoering van SSC ReiK, van de aansturing door de gemeenteraden tot de plaatsing van de medewerkers bij de start van de samenwerking.
Met de ondertekening heeft het Shared Service Center Reik, de organisatie waarbinnen de taken van vergunningverlening en handhaving zullen worden uitgevoerd, na een voorbereiding van ruim 8 maanden, het levenslicht aanschouwd.
Niet alleen de code ReiK, maar ook de mandaatregeling en budgetregeling zijn nu zover gereed.

Convenant
De colleges van Kapelle en Reimerswaal hebben een convenant gesloten voor de gezamenlijke aanpak van vergunningverlening en handhaving. De gemeente Kapelle gaat de handhaving voor beide gemeenten doen en Reimerswaal de vergunningverlening. De directe aanleiding voor deze samenwerking zijn de verscherpte regels van rijks- en provinciale overheid. Daarnaast kan door de samenwerking worden voldaan aan de kwaliteitseisen die per 1 januari 2005 voor milieuhandhaving in werking treden namelijk:


- programmatisch handhaven, dat wil zeggen prioriteiten stellen en daarbij gemaakte keuzes transparant en toetsbaar maken
- in de organisatie een scheiding tot stand brengen tussen vergunningverlening en handhaving.

De beide gemeenten kunnen samen op basis van efficiency-voordelen en efficiëntere werkmethoden een hogere kwaliteit van dienstverlening aan de burger garanderen. Door bundeling van krachten en kennis neemt de professionaliteit toe en de kwetsbaarheid af. Het gaat om een proefperiode van twee jaar. Aan het einde van de periode volgt een evaluatie. Op basis daarvan wordt het pad voor de toekomst verder uitgestippeld. De ondernemingsraden hebben positief gereageerd op de plannen. Wanneer zij insteHet formatieplan van ReiK is zodanig van opzet dat er geen extra formatie noodzakelijk is om de overeengekomen taken uit te voeren.

De burgers van Reimerswaal en Kapelle moeten, als gevolg van de samenwerking, geen negatieve gevolgen ervaren. Integendeel, doorlooptijden moeten korter worden en de kwaliteit van de producten hoger. Voor basisinformatie kan de burger in beide gemeenten, bij de centrale balie in Kapelle en het vakloket in Reimerswaal, terecht. Voor complexere vragen kan een individuele afspraak gemaakt worden. Deze vinden voor vergunningen in principe plaats in Kruiningen en voor handhavinggevallen in Kapelle maar hiervan kan worden afgeweken als de burger aangeeft dat een andere locatie beter schikt. Ook zal er in beide gemeentehuizen een spreekuur gehouden worden. In 2005 wordt er in beide gemeenten een nieuwe telefooncentrale geïnstalleerd waardoor het mogelijk wordt om direct door te schakelen naar de juiste medewerker.
(Geplaatst op: 09-12-2004)