HIVOS

Samenwerking Hivos en ISS

Ontwikkelingssamenwerkings- organisatie Hivos en internationaal academische instelling Institute of Social Studies (ISS) slaan de handen ineen om de kennis rond maatschappijopbouw in ontwikkelingslanden uit te breiden en uit te dragen. Daartoe hebben beide organisaties vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Belangrijk onderdeel van deze overeenkomst is de oprichting van een netwerk voor kennisuitwisseling op het gebied van maatschappijopbouw.

De essentie van de samenwerking tussen Hivos en ISS ligt in de wisselwerking tussen de praktijk en de theorie van maatschappijopbouw in ontwikkelingslanden. Hivos heeft in meer dan dertig ontwikkelingslanden een netwerk opgebouwd met ruim 850 ngos waarvan de meeste zich bevinden tussen burgers en staat en zich richten op behartiging van maatschappelijke belangen. Door kennisdeling tussen haar partnerorganisaties te stimuleren brengt Hivos ervaringen, evaluaties en kennis van de afzonderlijke ngos en van Hivos samen waardoor een rijke bron aan informatie ontstaat.

Het ISS is één van de grootste academische instituten voor ontwikkelingsstudies ter wereld en ondersteunt, in samenwerking met nationale en internationale organisaties en overheden, landen in ontwikkeling door middel van onderwijs, onderzoek en projecten. Met zijn wetenschappelijke benadering ondersteunt het ISS Hivos in haar praktische werkzaamheden en beleidsontwikkeling.

De praktijk en theorie van Hivos en ISS worden gevat in een kennisnetwerk. Dit is een programma dat maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden, Hivos en ISS verbindt en dat bestaat uit vier hoofdcomponenten. Dit zijn onderzoek, trainingen, een jaarlijks seminar en een website. In het onderzoeksprogramma maken onderzoekers en studenten van ISS gebruik van de praktijkvoorbeelden uit het netwerk van Hivos. ISS verzorgt trainingen aan ngos uit ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld met de cursus NGOs and Civil Society Building.

Met een een jaarlijkse seminar over actuele onderwerpen op het gebied van maatschappijopbouw zullen beide organisaties de discussies rond het thema verdiepen. Het eerste seminar zal in de eerste helft van 2005 plaatsvinden en is getiteld Civil Society and Weak States. Het allereerste programmaonderdeel dat concreet vorm is gegeven is de website www.civilsocietybuilding.net die voorafgaand aan de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst is geopend. De website is bedoeld als medium om ngos te voorzien van achtergrondinformatie, een discussieplatform te hosten, en om de kennisnetwerkleden met elkaar in contact brengen. Daarbij is het de bedoeling zij met elkaar actief ervaringen en kennis uitwisselen, en bij elkaar te rade kunnen gaan.