Universiteit van Tilburg

Van der Stoel overhandigt zelf de naar hem genoemde prijzen

Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs voor Zwanenburg en Paulussen

Donderdag 9 december wordt op de Universiteit van Tilburg door Max van der Stoel de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs 2004 uitgereikt aan dr. Marten Zwanenburg en drs. Christophe Paulussen. Zwanenburg schreef het afgelopen jaar in de ogen van de jury het beste proefschrift op het terrein van de mensenrechten, Paulussen de beste scriptie. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Onderzoekschool Rechten van de Mens en is bedoeld als aanmoediging voor studenten, AIOs en andere promovendi van een bij de school aangesloten faculteit of instituut.

Voor de prijs waren elf voordrachten gedaan (waaronder drie proefschriften), allen ondersteund door de bij de Onderzoekschool Rechten van de Mens aangesloten faculteiten van de universiteiten uit Utrecht, Maastricht, Tilburg en Leiden.

Marten Zwanenburg ontvangt de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs 2004 (2000 euro) in de categorie proefschriften voor zijn studie Accountability under International Humanitarian Law for United Nations and North Atlantic Treaty Organization Peace Support Operations. Dit proefschrift, dat verdedigd werd aan de Universiteit Leiden, analyseert volgens de jury overtuigend de bestaande tekortkomingen ten aanzien van het vraagstuk van de aansprakelijkheid van internationale organisaties bij vredesoperaties. Bij de toekenning wordt speciaal gelet op het innovatieve en creatieve karakter, en op de vraag wat er met het onderzoek in de praktijk van de rechten van de mens gedaan kan worden.

Vergelijkbare criteria zijn van toepassing bij de scriptieprijs (1500 euro), die dit jaar wordt toegekend aan Christophe Paulussen voor zijn scriptie Male Captus Bene Detentus? Human Rights and the Transfer of Suspects to International Criminal Tribunals. Paulussen studeerde Internationaal en Europees Publiekrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg en ging met name in op de vraag wat de onrechtmatigheid van de overbrenging voor gevolgen heeft voor het strafproces? De jury was zeer onder de indruk van deze scriptie, roemde de schrijfstijl en spreekt van een indrukwekkend predoctoraal proefschrift.

De tweede prijs in deze categorie (een bedrag van 1000 euro) was voor Drazan Djukic, voor zijn scriptie ICTY Plea-bargaining. An inquiry into the appropriateness of the plea-bargaining of serious violations of International Humanitarian Law waarin hij de grote verschillen tussen het Europees en het Amerikaans strafrechtssysteem analyseert. Een aanmoedigingsprijs van 500 euro was er voor Nawel Jallal die onder de titel Marokko en het VN-Vrouwenverdrag haar afstudeerscriptie schreef aan de Universiteit Utrecht.

De jury bestond uit mr. Roel Fernhout, voorzitter van de Nationale Ombudsman en tevens voorzitter van de jury, prof. dr. Stephan Parmentier, directeur van het Instituut Recht en Samenleving van de Katholieke Universiteit Leuven en mr. Heikelien Verrijn Stuart, journaliste.

Noot voor de pers
De uitreiking van de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs 2004 vindt plaats op donderdag 9 december om 15.30 uur in gebouw Y, zaal 1. Het programma is Engelstalig, evenals het flankerende Studium Generale programma over Human Rights (zie
http://www.uvt.nl/diensten/dsz/sg/091204.html). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl) Laatst gewijzigd: donderdag 09 december 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers