STICHTING NEW VENTURE

ONDER EMBARGO tot 9 december, 18.00 uur

Tien meest innovatieve businessideeën door
ondernemingsplanwedstrijd
New Venture 2005 beloond tijdens prijsuitreiking in Evoluon

De eerste prijswinnaars van ondernemingsplanwedstrijd New Venture 2005 zijn bekend! In totaal hebben maar liefst 402 deelnemers hun businessidee uitgewerkt. Tien daarvan hebben de jury, bestaande uit durfkapitalisten, ervan overtuigd dat hun idee het meest innovatief en veelbelovend is. 'Wanneer je kijkt naar een willekeurig groot bedrijf, dan is het goed om stil te staan bij het feit dat ook die bedrijven ooit zijn begonnen met één persoon die simpelweg een goed idee had', aldus Alexander van Wassenaer, voorzitter New Venture. 'Daarom is het ook zo belangrijk om mensen te stimuleren vooral iets te doen met hun ideeën, om hun idee om te zetten in iets concreets, iets tastbaars. New Venture is daarvoor een prachtig platform.'

Tien innovatieve winnaars
Joost Manassen (directeur Douwe Egberts) reikt op 9 december het prijzengeld van 5000 euro uit aan de gelukkige winnaars. Dit zijn:

Flexcooler (Consumer goods)
Alexander van Druten, werknemer, Rotterdam
De Flexcooler is een compleet vernieuwde vorm van koelen. Met als doel: het koelen van (alcoholische) drank in kratten. Zonder dat hiervoor een overkoepelende koelruimte nodig is.

Chirurgische manipulator voor sleutelgat operaties (Life Sciences and biotechnology)
Joris Jaspers, onderzoeker AMC
Het ontwikkelen van een Mechanische Manipulator voor het op een intuïtieve manier bedienen van instrumenten voor de minimaal invasieve chirurgie (sleutelgatchirurgie). In tegenstelling tot bestaand endoscopisch instrumentarium, waarbij bewegingsvrijheid en ergonomie gehinderd zijn, is het met behulp van deze manipulator mogelijk, om endoscopich instrumentarium te bedienen als waren het instrumenten voor de open chirurgie.

The Green Solar Collector (Life Sciences and Biotechnology) Rene Wijffels, onderzoeker Wageningen
Wereldwijd wordt jaarlijks voor ongeveer 500 miljoen Euro microalgen gekweekt. De green solarcollector is een innovatief gesloten kweeksysteem van kunststof, waarbij zonlicht op een efficiënte manier wordt ingevangen en verdeeld. De algenproductie per vierkante meter is daardoor veel hoger en de productiekosten per kilogram algen veel lager dan in bestaande systemen.

S2 (Sliding Supsension) System (Consumer goods) Martin van Rijn, ondernemer, Rotterdam
Met een rollator of rolstoel is het zeer lastig drempels en obstakels te nemen. De voorste wieltjes komen zelfs tegen de kleinste obstakels stil te staan. Het optillen van de wielen is dan nog de enige mogelijkheid. Dit is vaak een zeer lastige en vervelende handeling voor de gebruiker van de betreffende rollator of rolstoel. Grotere wielen maken obstakels makkelijker te overwinnen maar zijn minder wendbaar.
Het S2 System is op elk bestaand wiel vanaf +/-100 mm en bestaande wielophanging toe te passen zonder dat dit ten koste gaat van de wendbaarheid. Hoogteverschillen tot en met de straal( r ) van het betreffende wiel zijn met dit systeem eenvoudig te pareren zonder de belasting van het wiel te halen.

BliP (c) (Consumer goods)
Patrick Meeren, student Universiteit Tilburg
Blister- of doordrukverpakkingen worden veelvuldig toegepast in allerlei industrieën. Het huidige design van blisterverpakkingen laat volop kansen onbenut om effectiever, efficiënter en gebruiksvriendelijker in te worden gezet. BliP combineert innovatief design met vergroting van gebruiksgemak én attentiewaarde, tegenover reductie van transportkosten, retailkosten én verpakkingsmaterialen.

De Delftzonnecel (DZC) (Nanotechnology)
Etienne Roger, student TU Delft
De TU Delft is onderzoek aan het doen naar een nieuw soort zonnecel, die onder andere uit CuInS2 bestaat in plaats van silicium. Dit is een van de redenen waarom het stukken goedkoper is dan de gebruikte siliciumzonnecel. De DZC is ook flexibel, waardoor het ook op gekromde oppervlaktes te gebruiken is.

The Flash Pack (Consumer goods)
Simon den Uijl, student Erasmus Universiteit en Crijn Bouman, student TU Delft
We have developed the Flash Supercharge technology, which enables our batteries to recharge within 30 seconds. The Flash Supercharge technology can be used to develop external and internal batteries. We have developed a prototype of an external battery pack which is rechargeable within 30 seconds, straight from the electricity socket. The battery which we are developing, the Flash Pack, will be an external battery which can be used to recharge your mobile phone, MP3-player and PDA. Tests have proven that a PDA-sized Flash Pack will be able to provide 25 minutes conversation time or 24 hours stand by time on a mobile phone.

Fibrecoat (Industrial goods)
Rik Breur, ondernemer, Hoofddorp
Worldwide decreasing fish stocks make fish farming booming business. A major problem in fish farming at open sea is the biofouling on cages, because toxic antifoulants are prohibited in contact with food. My product provides a non-toxic solution to the fouling problem, based on fibre technology: organisms dislike spiney surfaces.

HiPPo (Industrial goods)
Phoebus Sparos, Oss
Create and market a device that will store electricity in an electrochemical capacitor (also called super- or ultra-capacitor) array and then use it to create extremely high power electrical pulses.
The first target application will be Resistance Welding and in particular Spot Welding.
Primary benefits are savings in power consumption and maintenance costs due to the 'decoupling' of power flow (peak-shaving) in the electricity supply network and the introduction of a competitively priced, less expensive compared to competitors, devices, transformerless, light weight and possibly cableless (robot) welding machine.

T-Rex (Nanotechnology)
Yuri Udalov, onderzoeker Universiteit Twente
We present a new concept of High-Brightness X-ray and Extreme Ultraviolet radiation sources based on a large-area electron beam generator recently proposed and patented by us. They have the potential for a breakthrough in the market of illumination sources for next generation lithography, an industry segment worth US$1Billion in 2007.

Evoluon
Het is niet toevallig dat de prijsuitreiking in Eindhoven plaats vindt. New Venture 2005 is opgenomen in de curricula van alle Technische Universiteiten en dus ook in dat van de TU Eindhoven. De intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen en New Venture heeft tot gevolg dat er meer bewustzijn onder studenten en wetenschappers gecreëerd wordt voor de mogelijkheden die het ondernemerschap hen biedt.


-EINDE BERICHT-

Over New Venture:
De wedstrijd
New Venture 2005 stelt iedereen met een innovatief idee in staat een ondernemingsplan te schrijven en zo een eigen bedrijf te starten. De wedstrijd heeft ten doel ondernemersklimaat en innovatie in Nederland een flinke impuls te geven.
Met een totaal aan vrij besteedbaar prijzengeld van 100.000 EURO kunnen de winnaars naast gratis advies van top-managers rekenen op een aanzienlijke financiële ondersteuning van hun nieuwe bedrijf. Het unieke concept van New Venture wordt ondersteund door het Nederlandse bedrijfsleven, het Ministerie van Economische Zaken en alle Nederlandse universiteiten.
Innovatie
New Venture richt zich op 'echte' starters (in de pre-seed fase) met een innovatief idee. Met innovatief wordt bedoeld dat het idee in een nieuwe behoefte voorziet of een bestaande behoefte op een andere manier bevredigt. Tijdens de wedstrijd worden de ideeën in drie ronden getoetst op hun innovatieve karakter en de haalbaarheid ervan. Aan het eind van elke ronde worden de ideeën c.q. plannen van de deelnemers beoordeeld door een deskundige jury van vooraanstaande Venture Capitalists en Informal Investors.
Coaching
New Venture biedt de deelnemers, naast het bedrag aan prijzen, gratis intensieve één-op-één coaching en advies. Bijna 200 professionals van ruim twintig top-ondernemingen begeleiden de deelnemers met algemene en specialistische adviezen. Daarnaast participeren de partners uit het bedrijfsleven tijdens seminars om de deelnemers optimaal te begeleiden op hun weg van 'idee naar BV'.
Ontstaan en Sponsors
New Venture is in 1998 opgericht door McKinsey & Company en wordt georganiseerd door de Baak, Management Centrum VNO-NCW.

New Venture wordt onder andere mogelijk gemaakt door: ABN AMRO Bank, Allen & Overy, Boer & Croon, Business Nieuws, Douwe Egberts, Essent, Gasunie, ING Groep, Intermediair, Living Tomorrow, McKinsey & Company, Mexx, Ministerie van Economische Zaken, Océ, PCM Landelijke Dagbladen, PriceWaterhouseCoopers, Publicis, Randstad Holding, Shell Nederland, TNO, VNO-NCW, Wolters Kluwer en de Baak Management Centrum VNO-NCW.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met New Venture
Claire Arens, Projectleider
E-mail: claire@newventure.nl
Tel. 06-51701379


09 dec 04 18:00