Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Verdere aanpak Russisch invoerverbod

VEERMAN EN BEDRIJFSLEVEN EENS OVER VERDERE AANPAK RUSSISCH

INVOERVERBOD

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vandaag overlegd met vertegenwoordigers van het overkoepelende bedrijfsleven over het Russische invoerverbod van in Nederland gecertificeerde plantaardige producten. Het doel van het overleg was afstemming van de verdere aanpak van dit probleem.

Minister Veerman en de vertegenwoordigers van de plantaardige sectoren staan open voor de eisen van de Russische Federatie op fytosanitair gebied en zijn bereid om aan de inhoud van die eisen tegemoet te komen. Veerman zet zich op alle mogelijke manieren in om zo spoedig mogelijk overeenstemming met de Russen te bereiken. Hij volgt hierbij twee trajecten.

Enerzijds probeert hij voortgang te boeken in de technische besprekingen tussen de Russische Federatie en Nederland. Op 10 december zal de Nederlandse ambassadeur in Moskou een ontmoeting hebben met de heer Dankvert, hoofd van de Russische fytosanitaire dienst. Verder hoopt Nederland dat de Russische Federatie op korte termijn weer een Nederlandse delegatie van vertegenwoordigers van het ministerie van LNV en de Plantenziektenkundige Dienst zal ontvangen.

Anderzijds zet Veerman zich als voorzitter van de Raad van Landbouwministers in om met de andere EU-lidstaten tot afspraken te komen over uniforme fytosanitaire certificering voor de export van plantaardige producten naar de Russische Federatie. Dit punt zal tijdens de Landbouw- en Visserijraad op 21 en 22 december aan de orde komen.

Overigens heeft de Russische Federatie ook haar grenzen gesloten voor alle in Duitsland en Estland gecertificeerde plantaardige producten.

Bij het overleg met minister Veerman waren de volgende organisaties vertegenwoordigd: Frugi Venta, Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN), Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), LTO Nederland, Dutch Produce Association (DPA), Productschap Tuinbouw, The Greenery, Daalimpex, Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) bloemen en planten, Koninklijke Bond in de Groothandel in Bloembollen en Boomkwekerijprodukten (KBGBB), Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) en Plantum

09 dec 04 18:06