ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: de huishoudelijke zorg laat zich niet wegpoetsen

ABVAKABO FNV is niet ontevreden over de bespreking van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid vandaag. Voorafgaand aan de bespreking heeft de grootste vakbond in de collectieve sector haar zorg over deze wetbaar tijdens een manifestatie in de Grote Kerk in Den Haag kenbaar gemaakt aan de woordvoerders van de Tweede Kamerfracties.

Staatssecretaris komt gedeeltelijk tegemoet aan bezwaren ABVAKABO FNV
Tijdens de behandeling in de Vaste Kamercommissie kwam Staatssecretaris Ross-van Dorp tegemoet aan de eis van ABVAKABO FNV kwaliteitsnormen op te nemen in de WMO. Instellingen die werkzaamheden gaan uitvoeren in het kader van de WMO moeten gaan voldoen aan de eisen die de Kwaliteitswet Zorginstellingen stelt. Dit betekent houdt in dat de Inspectie voor de Volksgezondheid haar controlerende taak richting deze instellingen behoudt. De staatssecretaris deed de toezegging een zorgplicht voor gemeenten uit te werken. Het recht op zorg is voor ABVAKABO FNV eveneens een eis waaraan de WMO moet gaan voldoen.

Kwaliteit, werkgelegenheid en recht op zorg
Vice-voorzitter Jenneke van Pijpen benadrukte in haar speech de drie uitgangspunten waarop ABVAKABO FNV de WMO toetst: Wij vinden dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd en controleerbaar moet zijn. De huishoudelijke zorg is meer dan schoonmaken. Thuiszorgers zijn goed opgeleid en hebben naast huishoudelijke taken ook een sociale en signalerende functie. Deze functie kan niet gemist worden.' Van Pijpen ging als tweede uitgangspunt in op de waarborg van werkgelegenheid voor de thuiszorgers. 'In de huishoudelijke zorg werken veel vrouwen die, na lange tijd afwezigheid, hun eerste stappen weer zetten op de arbeidsmarkt. Ook voor de toekomst van de gezondheidszorg kunnen we deze vrouwen niet missen. Het is van het grootste belang om deze vrouwen perspectief te geven op werk onder goede voorwaarden', aldus van Pijpen.
Volgens de vice-voorzitter moet de huishoudelijke zorg een verzekerd recht blijven: 'Het recht op zorg is het derde punt waarop wij de WMO toetsen. De WMO maakt het afhankelijk van gemeentelijk beleid of een oudere of gehandicapte recht heeft op zorg. De zorg moet echter algemeen toegankelijk zijn op basis van duidelijke criteria'.

Nog geen gelopen koers
ABVAKABO FNV gaat de komende maanden door met aandacht vragen voor een WMO waarin kwaliteit, werkgelegenheid en recht op zorg goed geregeld worden. ABVAKABO FNV wil betrokken worden bij kwaliteitsnormen die gehanteerd gaan worden en garanties voor de werkgelegenheid. Ook wil zij betrokken zijn bij pilots die voorafgaand aan de invoering van de wet worden uitgevoerd.


---

Voor meer informatie, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Jenneke van Pijpen vice-voorzitter ABVAKABO FNV(06) 51 57 69 32 Kees Verhagen voorlichter (06) 55 75 08 89

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.


09 dec 04 18:13