Federatie van Ouderverenigingen

Vandaag: verstandelijk gehandicapten en de WMO in de media

9 december 2004

Vanavond, donderdag 9 december, tussen kwart over zes en zeven uur in het actualiteiten programma Twee Vandaag (Nederland 2) een item over de WMO:

- portret van Lindsay Benjamins, bekend als Patricia in de WMO-dagboeken van de FvO, schets van de dreigende gevolgen van de WMO-plannen

- commentaar van Jo Terlouw namens de ouderverenigingen
- studiogesprek met Mathijs Vermaat, jurist die onderzocht wat de wettelijk slechte kanten van de WMO zijn en hoe het beter moet.

In de Volkskrant van vanochtend stond de volgende aankondiging: Verder de financiële gevolgen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Patiëntenorganisaties vrezen dat hierdoor honderdduizenden het recht op zorg zullen verliezen.

In dagblad Trouw van vandaag staat een uitgebreid artikel van Rob Jerphanion over "Gehandicapte heeft geen keuzevrijheid". Hierin legt hij nogmaals uit wat de consequenties van de WMO zijn: Gering op macro-economisch niveau en enorm op micro-niveau. Gering omdat de doelgroep verstandelijk gehandicapten slechts klein is. Enorm omdat de het gaat om de kwaliteit van bestaan van individuele personen. "Een samenleving hoort zo niet met kwetsbare groepen om te gaan."