Gemeente Rotterdam

Raadsbericht 9 december

In memoriam
De burgemeester heeft een in memoriam uitgesproken ter nagedachtenis aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden.

Geen subsidie voor Taalschool

Op verzoek van de heer F. van der Hilst (Leefbaar Rotterdam) heeft de gemeenteraad gediscussieerd over de Taalschool. Dat gebeurde tijdens een tweeminutendebat.

De bedoeling van de Taalschool is dat buiten schooltijd binnen het regulier onderwijs - enkele uren onderwijs in de eigen taal en cultuur wordt gegeven. Met een motie is het college opgeroepen om geen subsidie te verstrekken aan de stichting Rotterdamse Taalschool. Onderwijs in de eigen taal zou binnen het private domein moeten worden gegeven. Enkele fracties steunden het collegevoorstel voor de Taalschool. De gemeenteraad was verdeeld over de motie die uiteindelijk werd aangenomen. De motie kreeg steun van Leefbaar Rotterdam, VVD, D66, Stadspartij, ChristenUnie-SGP, fractie-Kok, fractie-Van Heijgen en fractie-Smit.

Tweeminutendebat over huurbeleid

De gemeenteraad heeft op verzoek van de heer T.S.J. Cornelissen een tweeminutendebat gevoerd. Onderwerp van discussie was het huurbeleid dat door het kabinet is aangekondigd. Volgens het voorgenomen huurbeleid zal de huurprijs worden gekoppeld aan de WOZ-waarde van woningen. De SP is van mening dat het beleid een negatief effect heeft op de woningmarkt in Rotterdam. Huurders worden gedwongen te verhuizen en het kan gevolgen hebben voor de doorstroom en woonruimteverdeling. Een motie - waarin de Tweede Kamer wordt verzocht om ook te zorgen voor een gereguleerd aanbod van de woningmarkt in het midden en dure segment - kreeg onvoldoende steun. Voor deze motie stemden de PvdA, GroenLinks, D66, Stadspartij, SP, fractie-Smit, fractie-Van Heijgen, fractie-Dos Santos en fractie-Bourzik.

Personalia

De gemeenteraad heeft enkele leden benoemd in het bestuur van Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg, Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde, Recreatieschap Rottemeren, Recreatieschap Midden-Delfland en de deelgebiedscommissie Rotte.

Beeld Santaclaus niet naar Binnenwegplein

De gemeenteraad heeft een debat gehouden over de plaatsing van het beeld Santaclaus van kunstenaar Paul McCarthy op het Binnenwegplein. Aanleiding voor het raadsdebat was de afdoening van motie-Harbers/Van der Heijden. Een meerderheid van de raad vond dat de motie nog niet kan worden afgedaan. Tegen de afdoening stemden 23 raadsleden, 18 leden waren voor. Daarmee is ook het collegevoorstel om het beeld Santaclaus te plaatsen op het Binnenwegplein van de baan. Het college zal met een nieuw voorstel moeten komen om de motie af te kunnen doen. In het debat werden opnieuw moties ingediend, maar ook die kregen onvoldoende steun.

De motie-Harbers/Van der Heijden werd in 2003 ingediend als reactie op het collegebesluit om het beeld Santaclaus te plaatsen ter hoogte van de Karel Doormanstraat Kruiskade. Doel was om plaatsing van Santaclaus bij de Doelen te voorkomen. In overleg met de Internationale Beeldencollectie (IBC) zou een locatie moeten worden gezocht in de museumtuin van Museum Boijmans van Beuningen of eventueel in het Museumpark. Wanneer dit niet mogelijk zou zijn diende een andere besloten locatie te worden gevonden.

Raad verdeeld over Santaclaus

Een meerderheid van de raad had moeite met het collegebesluit om het beeld in de openbare ruimte te plaatsen. Het beeld zou uitsluitend een bestemming moeten krijgen op plekken die voor kunst zijn bedoeld.

Opnieuw diende de VVD samen met het CDA een motie in om het beeld te plaatsen op het terrein van museum Boijmans van Beuningen. Het zou in elk geval geen bestemming moeten krijgen in de openbare ruimte en anders diende het beeld te worden verkocht. De motie werd verworpen. Tegen stemden PvdA, GroenLinks, D66, SP, Stadspartij, ChristenUnie-SGP, fractie-Kok, fractie-Smit, fractie-Bourzik en enkele leden van Leefbaar Rotterdam.

Een aantal fracties in de gemeenteraad wees het beeld en de voorgestelde locatie nadrukkelijk af. De SP pleitte ervoor om Santaclaus een plek te geven op de oorspronkelijk voorgestelde plaats bij de Doelen. Deze motie haalde het ook niet ondanks steun van de PvdA, SP,fractie-Smit en enkele leden van Leefbaar Rotterdam. De Stadspartij wilde het beeld schenken aan het museum Boijmans van Beuningen met de bedoeling het een plaats te geven op de binnenplaats van het museum. Ook deze motie werd verworpen en kreeg alleen steun van de VVD, Stadspartij, fractie-Dos Santos en enkele leden van Leefbaar Rotterdam en het CDA.

Fractie-Van Heijgen kwam met een motie waarin het college wordt verzocht om de zogenaamde plug af te zagen en te vervangen door een frikandel of patatje ter grootte van de plug. De motie haalde het ook niet ondanks steun van de ChristenUnie-SGP, fractie-Smit en enkele leden van Leefbaar Rotterdam

De PvdA, D66 en GroenLinks ondersteunden het collegevoorstel en de keuze voor de locatie op het Binnenwegplein. Wel stelde de PvdA vast dat verplaatsen van het huidige beeld op het Binnenwegplein niet eenvoudig zal zijn. D66 kwalificeerde de commotie die naar aanleiding van het beeld is ontstaan als een beetje preuts.

Wethouder Hulman lichtte toe waarom de motie van vorig jaar nog niet geheel is uitgevoerd. Daarnaast liet hij de raad weten dat het beeld Santaclaus internationaal gezien een zeer gewaardeerd beeld is. De opvatting dat er geen overleg is geweest met ondernemers werd door de wethouder bestreden. Een aantal ondernemers was enthousiast en een deel was minder enthousiast.

Aanbevelingen gemeentelijke subsidies kunst en cultuur

De gemeenteraad onderschrijft de meeste aanbevelingen van de Rekenkamer Rotterdam voor gemeentelijke subsidies voor kunst en cultuur. Voordat de aanbevelingen worden uitgevoerd wil de raad eerst de uitkomsten van het rapport van de commissie-Van Middelkoop afwachten.

De commissie-Van Middelkoop heeft onderzoek gedaan naar de gemeentelijke taken en subsidies (ROTS).

In haar rapport Stimuleren of sturen geeft de Rekenkamer aan dat dient te worden bepaald of het gemeentebestuur de beoogde doelen bij kunst- en cultuurinstellingen moet stimuleren of sturen. Enerzijds geldt dan een inspanningsverplichting en anderzijds een resultaatverplichting. Een andere aanbeveling is om de jaarlijkse cyclus van subsidieaanvraag en verantwoording eenvoudiger te maken. In totaal gaf de Rekenkamer 10 aanbevelingen mee.

De meeste fracties adviseerden tijdens een commissievergadering positief over de aanbevelingen. Enkele fracties gaven toen al aan de uitkomsten van het rapport van de commissie-Van Middelkoop af te wachten.

In het rapport Stimuleren of Sturen doet de Rekenkamer Rotterdam verslag van het onderzoek naar de subsidieverlening in 2001 en 2002.

Raad stemt in met herstructurering kunst- en cultuursector

De Doelen, de Rotterdamse Schouwburg, theater Zuidplein en het Luxor theater worden in de loop van 2005 zelfstandige instellingen. Deze instellingen gaan dan verder als stichtingen. Museum Boijmans van Beuningen, het Wereldmuseum, het Historisch Museum, Centrum beeldende Kunst en het Maritiem museum volgen een jaar later.

De gemeenteraad stemde in met de nieuwe structuur van de Rotterdamse kunst- en cultuursector. Daarmee is een aanzet gegeven tot de oprichting van een gemeentelijke dienst voor Kunst en Cultuur in 2005. Het aanvullend weerstandsvermogen voor de garantiestelling is gesteld op 2,9 mln. Tegen de herstructurering stemden PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie-SGP, Stadspartij, fractie-Dos Santos en fractie-Bourzik.

Twee moties aangenomen

Volgens Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA moeten de huren - direct na de verzelfstandiging van de instellingen worden aangepast aan de huidige taxatiewaarde van de panden. Deze motie werd aangenomen maar kreeg geen steun van PvdA, D66, GroenLinks, Stadspartij, fractie-Dos Santos, fractie-Van Heijgen en fractie-Bourzik. Een tweede motie (CDA, VVD, Leefbaar Rotterdam) werd ook aangenomen. In de motie wordt gepleit voor een norm van 10% voor de maximale fondsvorming ten behoeve van de verzelfstandiging. De PvdA, D66, GroenLinks, Stadspartij, ChristenUnie-SGP, fractie-Dos Santos, fractie-Van Heijgen en fractie-Bourzik stemden tegen.

Een amendement (fractie-Van Heijgen) om het CBK te verwijderen uit de reeks musea en theaters kreeg alleen steun van de indiener en de Stadspartij en werd verworpen.

De gemeenteraad heeft daarnaast de motie-Van Heijgen afgedaan. In deze motie is het college gevraagd onderzoek te doen naar o.a. de kosten en de meerwaarde van verzelfstandiging. Het bureau Twynstra en Gudde stelde een rapport op met een programma van eisen voor de herstructurering en de financiële consequenties. Het rapport gaat in op de bestuurlijk-juridische zaken, personele-organisatorische aspecten, de huisvesting en facilitaire zaken.

De nieuwe gemeentelijke dienst voor Kunst en Cultuur zal zich gaan bezighouden met beleidsontwikkeling, subsidies en public relations. Met de verzelfstandiging komt de dienst op grotere afstand van de instellingen en de uitvoering van beleid.

Handhavingsverordening Wet werk en bijstand vastgesteld

De gemeenteraad heeft de Handhavingsverordening Wet werk en bijstand (WWB) en de wijziging van de Afstemmingsverordening met algemene stemmen vastgesteld. Hierin staan de belangrijkste regels voor het handhaven en controleren van de WWB. Op 1 januari 2004 zijn de WWB en de Invoeringswet WWB in werking getreden. De WWB verplicht gemeenten om regels op te stellen voor o.a. de reïntegratie naar werk, fraudebestrijding en cliëntenparticipatie. Daarvoor moeten Verordeningen worden vastgesteld. Eerder stelde de gemeenteraad de Verordening cliëntenparticipatie vast. In deze Verordening zijn regels vastgelegd over de wijze waarop cliënten van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) worden betrokken bij de uitvoering van de WWB.

En verder heeft de raad

· het huisvestingsprogramma onderwijs 2004 voor wat betreft de eerste inrichting, het onderwijsleerpakket en het meubilair voor diverse scholen herzien;

· motie-Maks over beleid dat leidt tot rehabilitatie van karakteristieke delen van de Rotterdamse woningvoorraad afgedaan;

· motie-De Waal/Kriens voor de oprichting van een Rotterdamse tuchtschool voor zwaar overlastgevende leerlingen nog niet afgedaan. Het gaat onder meer om voorzieningen voor ernstig gedragsmoeilijke en / of gedragsgestoorde leerlingen. Een van de reden voor het aanhouden van de motie is dat de financiën nog niet rond zijn. Het collegevoorstel kreeg voor wat betreft de opzet wel steun van de gemeenteraad.

· Ingestemd met de afdoening van motie-Cornelissen om een terugbelservice in te voeren voor Vervoer op Maat.