Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Chinese belangstelling voor unieke aanpak RIVM infectieziektenbewaking 9 december 2004

Op 8 en 9 december brengt minister-president Wen Jiabao van de Volksrepubliek China een bezoek aan Nederland. Op verzoek van China ontvangt minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de heer Wen Jiabao voor een presentatie over infectieziekten, gehouden door het RIVM.

Het gesprek zal zich toespitsen op:
1. de signalering en bestrijding van infectieziekten 2. snelle uitwisseling van informatie en aanpak van de advisering 3. het infectieziektenonderzoek, de RIVM netwerken en de recente onderzoeksresultaten
op het gebied van vogelgriep.

Het infectieziektenonderzoek en de unieke positie en werkwijze van het RIVM worden toegelicht door dr. Marc Sprenger, directeur generaal van het RIVM. Hij gaat in op de mogelijkheden tot samenwerking in de toekomst. De heer Sprenger overhandigt de onderzoeksresultaten zoals gepresenteerd in het recent verschenen RIVM-evaluatierapport over vogelgriep. De omvang van de besmetting en de overdracht van mens op mens blijken groter te zijn dan verwacht. Daarom worden nu draaiboeken en protocollen aangepast, en richtlijnen voor toezicht in de ruimingspraktijk verbeterd.
Snelle uitwisseling van informatie is mogelijk door o.a. de surveillancenetwerken van ISIS en OSIRIS die het RIVM samen met de medisch microbiologische laboratoria heeft ontwikkeld voor Nederland. Vanuit diverse landen is hiervoor belangstelling getoond.

RIVM-viroloog dr. Marion Koopmans presenteert de internationale samenwerkings-verbanden en de werkwijze. Zij is adviseur van de WHO op het gebied van voedselveiligheid en coördinator van twee Europese onderzoeksprojecten op gebied van emerging infections. De door het RIVM ontwikkelde methoden en technieken kunnen een basis vormen om de eventuele samenwerking op dit gebied in de toekomst te realiseren.

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971