Gemeente Bussum

Gemeenste en veiligheid (5) (09-12-2004)

In de laatste aflevering van de rubriek Gemeente en veiligheid kunt u lezen wat u zelf kunt doen in geval van een calamiteit.In deze rubriek zijn het afgelopen half jaar teksten en samenvattingen gepubliceerd uit de Veiligheidsgids van de gemeente Bussum. Deze gids is vanaf begin januari 2 005vooralleinwonersbeschikbaar.Ukuntdegids afhalen op het gemeentehuis, de bibliotheek op het Wilhelminaplantsoen 18 en bij Centrum UitWijk op de dr. Schaepmanlaan 10.

Brand
U kunt het risico van brand en de effecten daarvan beperken door goede voorzorgsmaatregelen te treffen en alert te zijn. Laat bij het verlaten van een ruimte bijvoorbeeld nooit het gas aan staan of de kaarsen onbewaakt branden. Als u weggaat maak dan een sigaret uit of zorg dat de televisie niet in de stand-by stand blijft staan. Gebruik droog hout voor de open haard en laat regelmatig uw schoorsteen vegen. Plaats ook rookmelders. Hoe u moet handelen in geval van een brand, leest u in de calamiteitenbrochure van de gemeente Bussum.

Vrijkomen van gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen worden opgeslagen, vervoerd en verwerkt. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het voorkomen dat er als gevolg van een ongeval of lek, stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. In zon geval moet u zo snel mogelijk naar binnen gaan en uw ramen en deuren sluiten. Sluit bovendien alles af wat voor ventilatie dient, zoals wasemkanaal, afzuigkap, ontluchtingskoker, muur- en wc-rooster. Sluit ook de binnendeuren. Luister naar radio Noord-Holland voor verdere aanwijzingen. Als het niet mogelijk is om snel naar binnen te gaan, moet u zich zo snel mogelijk tegen de wind in van de plaats van het incident verwijderen

Explosie
Bij sommige incidenten is er explosiegevaar. Ook hierbij is het moeilijk vooraf te bepalen of er inderdaad een explosie zal plaatsvinden en zo ja, wanneer en waar dat gebeurt. Bij een zware explosie kunnen de effecten van de drukgolf slachtoffers maken door rondvliegend materiaal, zoals glas, scherven en dakpannen. Daarom moet u bij een dreigende explosie uw ramen en deuren juist openzetten. Wanneer bij een explosie gas vrijkomt, kan er een vuurbal ontstaan. Dreigt er een explosie, dan moet u snel afstand nemen.

Epidemie
De afgelopen jaren zijn er diverse epidemieën geweest die de gezondheid bedreigden van mens (SARS, legionella) en/of dier (BSE, varkenspest, MKZ, vogelpest). Bij calamiteiten en risicos voor de volksgezondheid zorgt de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) meestal voor de coördinatie van de bestrijding en/of voor de informatievoorziening.

Ongeval tijdens een evenement
Met enige regelmaat vinden in Bussum evenementen plaats waar veel mensen op af komen. Aan grootschalige evenementen zijn risicos verbonden. Soms maken incidenten een (gedeeltelijke) ontruiming nodig. Overal waar veel mensen samenkomen moeten de vluchtroutes zijn aangegeven. U kunt zich goed voorbereiden door bij binnenkomst meteen te kijken waar de nooduitgang(en) en vluchtroutes zijn. Bij een incident weet u dan hoe u het gebouw kunt verlaten. Probeer in elk geval niet in paniek te raken en beweeg u niet tegen de mensenstroom in.

Uitval van nutsvoorzieningen
Voor mensen die afhankelijk zijn van medische apparaten, kan de uitval van elektriciteit levensbedreigend zijn. Overleg in dat geval met de huisarts of het nodig is om de patiënt naar een ziekenhuis te brengen, wanneer de situatie te lang duurt. Mocht het telefoonnet overbelast raken, doordat bij een calamiteit iedereen tegelijk gaat bellen, dan hindert dat de hulpverleningsdiensten bij hun werk, bijvoorbeeld omdat het alarmnummer 1-1-2 niet bereikbaar is. Er worden dan mobiele meldpunten geregeld, ondermeer bij het politiebureau en het gemeentehuis. Bij uitval van gas- of elektriciteit is het handig gebruik te maken van kaarsen of radios op batterijen. Zorg dat u deze in huis heeft, net als voldoende extra batterijen. Bij het herstel van de gasvoorziening na een storing kunnen gevaarlijke situaties optreden als waakvlammen niet opnieuw worden ontstoken. Controleert u daarom uw gastoestellen in huis, zoals fornuis, geiser en cv-ketel. Bij langdurige uitval van de watervoorziening neemt het waterbedrijf maatregelen. In de woonwijken worden dan mobiele units geplaatst van waaruit water wordt verstrekt.

Noodweer
Ook aan natuurverschijnselen zijn risicos verbonden. Dankzij de huidige, nauwkeurige weersverwachting is de komst van noodweer meestal vroegtijdig bekend. Wanneer er een zware storm op komst is, is het verstandig om niet onnodig uw huis te verlaten. U loopt dan bijvoorbeeld het risico om van de weg te worden geblazen of door een omvallende boom te worden getroffen. Wanneer u toch plotseling in een storm terechtkomt, zoek dan zo snel mogelijk een veilig heenkomen. Bliksem slaat meestal in op het hoogste punt van de omgeving. Ga daarom bij onweer nooit onder een boom staan. U kunt beter bij iemand binnen schuilen of in uw auto. Bent u thuis? Blijft u dan binnen en haalt u de stekkers uit de stopcontacten.