Amsterdam Oud Zuid


Stichting Hart voor het Vondelpark

PERSBERICHT

Sponsoractie ter ondersteuning van de renovatie
Vondelpark komt in virtuele verkoop

AMSTERDAM, woensdag 8 december 2004 ­ Supermodel en actrice Touriya Haoud biedt donderdag 9 december op de Miljonair Fair een unieke Vondelparkbank aan als veilingstuk voor de digitale verkoop van het Vondelpark. De bank uit het park is door de bekende pop-art kunstenaar Franz Bodner beschilderd en wordt diezelfde avond temidden van het aanwezige publiek per opbod verkocht. De veiling van deze bank door veilingmeester Peter Trommelen is de aftrap van de virtuele verkoop van het Vondelpark via www.koopvondelpark.nl. De opbrengst van de veiling en de daarop volgende virtuele verkoop komt ten goede aan de renovatie van `s lands meest bekendste en meest bezochte park.

Met het bijzondere initiatief krijgt elke Nederlander kans om zijn of haar favoriete stukje van het park te `kopen' of te `geven' aan iemand anders. Het publiek wordt op ludieke wijze opgeroepen een deel van het park virtueel te kopen, bijvoorbeeld: geef eens een stukje Vondelpark met de Kerst, of op een verjaardag, of verras je geliefde op Valentijnsdag met een favoriet stukje park, of wil je net als Simon Carmiggelt ook wel je eigen bankje, bijvoorbeeld `als de plek van onze eerste kus'. In de campagne wordt nauw samengewerkt met Het Parool.

Voor de verkoop is een website in het leven geroepen: www.vondelpark.nl. Daar vindt de bezoeker een plattegrond van het park waarop kan worden ingezoomd. Een kleurenindicatie geeft aan of het stukje beschikbaar is, een optie bevat, of inmiddels is `verkocht'. De grootte bepaalt de prijs: vanaf tien euro voor een vierkant stuk gras tot 25.000 euro voor de adoptie van het beeld van Vondel. Na betaling ontvangt de koper een certificaat van `zijn/haar' stukje Vondelpark, met daarbij een kleurenkaart van het Vondelpark, een uitvergroting van de gekochte grond, het coördinaatnummer en de naamsvermelding. Op de verkoopsite wordt een `wall of fame' geplaatst waarop een vermelding van de kopers plaatsvindt.

De opbrengst van de digitale verkoop komt ten goede aan de grootscheepse restauratie van het park. Die renovatie is nodig omdat het 140 jaar oude rijksmonumentale Vondelpark in de loop der jaren een meter is verzakt en na regenbuien snel blank staat. Het park trekt per jaar relatief meer bezoekers dan het Central Park in New York.

De gemeente Amsterdam (stadsdeel Amsterdam Oud Zuid) is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze renovatie, die is begroot op 25 miljoen euro. Verschillende overheden en instanties hebben 20 miljoen bijeen gebracht. De stichting Hart voor het Vondelpark is in het leven geroepen om de resterende vijf miljoen euro bij elkaar te krijgen. Als alles volgens planning loopt, is de renovatie in 2009 klaar. Zowel het bedrijfsleven als het publiek wordt betrokken bij de renovatie, en het inzamelen van de ontbrekende vijf miljoen euro.


Noot voor de redactie,