Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud (HAO), v/h Bedrijfschap Schildersbedrijf


Verwerkingsvoorschriften gipsplaatsystemen geven Plafond- & Wandbranche nieuwe kwaliteitsimpuls

Bron: Persbericht HAO, 9 december 2004

Om de hoge kwaliteit van het afbouwen met gipsplaatsystemen te waarborgen, heeft het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud (HAO) de randvoorwaarden gepubliceerd die nodig zijn om fouten en scheurvorming bij het afbouwen met gipsplaatsystemen op metalen regelwerk te voorkomen, dan wel te beperken. Eind december ontvingen alle bedrijven in de plafond- & wandbranche de 'Voorschriften Verwerking Gipsplaatsystemen op de bouwplaats'. Het zakformaat kaartje bevat logistieke en technische richtlijnen voor de toepassing van gipsplaten op de bouwplaats overzichtelijk zijn vermeld.

De verwerkingsvoorschriften van gipsplaatsystemen op metalen profielen zijn opgesteld door het HAO, in samenwerking met verwerkers (de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven NOA) en fabrikanten (de Nederlandse Branche Vereniging Gips NBVG). Aanvankelijk zullen ze, bijvoorbeeld als uitvoeringsrichtlijn (URL), vooral adviserend van aard zijn. Het is echter de bedoeling dat ze op termijn een meer dwingend karakter krijgen.

Het kaartje 'Voorschriften Verwerking Gipsplaatsystemen op de bouwplaats' beschrijft beknopt diverse aandachtspunten. Aan de orde komen:

1. Klimatologische bouwplaatsomstandigheden
2. Materiaal en opslag

3. Montage

4. Voegafwerking

5. Planning en logistiek

Zo zijn de minimale temperatuur en kritische
luchtvochtigheidpercentages vermeld waar bij de verwerking rekening mee moet worden gehouden. Met het oog op het voorkomen van schade aan de gipsplaten worden aandachtspunten voor de opslag op de bouwplaats genoemd. Voor wat betreft de montage zijn er richtlijnen opgenomen ten aanzien van aansluitingen en dilataties. Ook worden de juiste voegmethoden voor de diverse typen platen beschreven. Op logistiek vlak komen nog de belangrijkste punten van de planning aan de orde. Een korte checklist completeert het kaartje.

Na de uitgave van de afwerkingsniveau's voor gipskarton- en gipsvezelplaten in 2003 heeft de Plafond- en Wandbranche met de publicatie van 'Voorschriften voor de verwerking van gipsplaatsystemen op de bouwplaats' weer een nieuwe kwaliteitsimpuls gekregen.