Congres-en Studiecentrum VNG

Het Nationale JGZ-congres 2004


9 december Congrescentrum De Eenhoorn te Amersfoort

Op donderdag 9 december 2004 organiseren de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), GGD Nederland en de Landelijke Vereniging voor de Thuiszorg (LVT) gezamenlijk een congres over jeugdgezondheidszorg: het Nationale JGZ-congres.
Doelstellingen van het congres zijn:

* de actuele landelijke ontwikkelingen bespreken met de lokale partijen;

* nieuw ontwikkelde beleidsinstrumenten en handreikingen om de kwaliteit van de JGZ te verbeteren onder de aandacht brengen;
* deelnemers in de gelegenheid stellen ervaringen, knelpunten en best practices uit de lokale uitvoeringspraktijk uit te wisselen;
* de relatie JGZ met het jeugdbeleid verkennen.

Graag nodigen wij alle bestuurders, managers, beleidsmedewerkers van Thuiszorgorganisaties, GGDen en gemeenten uit om deel te nemen aan dit congres.

Achtergrond en doel van het congres
Gemeenten staan voor de opgave om samen met de Thuiszorgorganisaties en de GGDen een doorlopende beleidslijn 0-19 jaar te formuleren, organisatorische samenwerkingsvormen tot stand te brengen en de implementatie van het basistakenpakket (BTP) ter hand te nemen. GGD Nederland, LVT en de VNG werken met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen om de implementatie te begeleiden en knelpunten op te lossen.
De betrokken partijen zijn nu bijna twee jaar aan de slag met de integrale JGZ. Op het Nationale JGZ-congres zal de stand van zaken uitgebreid aan de orde komen.

Plenair programma: gemeentelijke regie, afstemming en samenwerking in de JGZ
De jeugdgezondheidszorg is onderdeel van de openbare gezondheidzorg, maar heeft ook nadrukkelijk verbinding met het jeugdbeleid. Nu de integrale JGZ binnen de gemeente zijn plek heeft gekregen ontstaat er ruimte voor de beantwoording van de vraag naar de afstemming met aanpalende terreinen. Wat is de plek van de JGZ in de jeugdketen en wat wordt er precies verwacht van de JGZ-partijen? Marcel van Gastel, Directeur-Generaal Maatschappelijke Zorg van het Ministerie van VWS en als zodanig belast met onder andere Jeugdbeleid, gaat hier nader op in.
De Taskforce JGZ is actief op het gebied van het oplossen van knelpunten op locatie en is als geen ander in staat om de lessen van de praktijk op een rij te zetten. Zij belicht de regie van gemeenten en de samenwerking tussen overheid en instellingen. Wat gaat er goed en wat kan er verbeterd worden? Het forum bespreekt de samenwerking vanuit de optiek van de gemeente, de GGD en de Thuiszorgorganisatie.

Workshops: ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden Na de lunch kunt u kiezen uit deelname aan maar liefst acht interactieve workshops die in twee rondes worden gegeven. Wat zijn de ontwikkelingen en wat kunnen deze betekenen voor het lokaal beleid en de werkpraktijk? Hoe gaan koplopers om met deze vraagstukken en welke navolgenswaardige oplossingen hebben zij gevonden? De inleiders geven informatie en bieden gelegenheid tot het stellen van vragen en het leveren van feedback.
Workshops

De workshops vinden in twee rondes plaats. Op het digitale inschrijfformulier kunt u uw voorkeur aangeven voor twee workshops. Geeft u tevens een reservekeuze aan.

Workshop 1: Benchmark en productbegroting in de JGZ Hoe zorgt u voor goede afspraken over uit te voeren taken, prestaties en verantwoording van JGZ-activiteiten? Hoe presteert u in vergelijking met anderen? Vanuit de brancheorganisaties wordt er gewerkt aan bruikbare instrumenten. Harriet van Veldhuizen presenteert het project Benchmark van GGD Nederland, dat een kader voor vergelijking van instellingen biedt. Gerard Fidder van de LVT presenteert en demonstreert in deze workshop de samen met GGD Nederland ontwikkelde eerste modelproductbegroting JGZ.

Workshop 2: Monitoring in de JGZ
Hoe volgt u de trends in gezondheid onder de jeugd en wat kunt u met deze informatie als het gaat om de lokale beleidsontwikkeling? In het project Lokale en Nationale Monitor Jeugdgezondheid van GGD Nederland, LVT en TNO Preventie en Gezondheidzorg (PG) worden enquêtes en registraties geüniformeerd. In deze workshop geeft Jeanet Bruil van TNO PG een toelichting.

Workshop 3: Certificatie van de JGZ
De Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) heeft het schema Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar naar verwachting eind
2004 gereed. Inka Nanninga van de HKZ zal hierop een toelichting geven. Er wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling en opbouw van het schema en het onderliggende HKZ Harmonisatiemodel. Anneke Ambler van de Inspectie JGZ gaat in op toezicht en handhaving. De LVT en GGD Nederland zijn bezig met het voorbereiden van plannen in het kader van het Landelijke Actieprogramma Kwaliteit, Innovatie en Doelmatigheid (LAKID). Heleen Buijze van de LVT presenteert de voorstellen.

Workshop 4: Het elektronisch dossier JGZ
Ontwikkelingen op ICT-gebied zijn tot nu weinig doorgedrongen in de diensten van de JGZ. Slechts op beperkte schaal wordt gewerkt met een elektronisch cliëntendossier (ECD). Met ondersteuning van het Nationaal ICT Instituut in de zorg (NICTIZ) wordt deze achterstand weggewerkt. Voortvarend is men bezig met het ontwikkelen van een standaard voor het ECD in de JGZ. Wat behelst het ECD en welke voordelen biedt het voor het beleid van gemeenten en instellingen? Gert Koelewijn van NICTIZ geeft een presentatie van de stand van zaken.

Workshop 5: Platform JGZ
Het Platform JGZ is een onafhankelijk orgaan dat de kwaliteit van het basistakenpakket (BTP) JGZ moet beoordelen en bevorderen. Ook moet het Platform de invoering van het BTP begeleiden. Dick van Hemmen, voorzitter van het Platform en burgemeester van Nunspeet, licht toe waarom het Platform in 2002 is ingesteld, voor wie het werkt en wat het Platform sinds de start heeft gedaan. Hij bespreekt met de zaal welke rol hij voor gemeenten en instellingen weggelegd ziet, gelet op de (onderzoeks)ervaringen van het Platform.

Workshop 6: De signalering van risicokinderen en opvoedingsondersteuning
Na het incident Roermond zijn de vier inspecties gestart met een ambitieus project om jeugd meer centraal te stellen in de wijze van toezicht houden. Miep van Hees, programmaleider Synergie in Toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg, licht het project en het belang van vroegsignalering toe. Wethouder Herman Janssen vertelt hoe door de gemeente Venlo de vroegsignalering is verbeterd. Het Ministerie van VWS is voornemens om een risicoprofiel op te stellen, gericht op vroegsignalering van factoren die problematisch gedrag bij kinderen kunnen veroorzaken. In aanvulling hierop wordt een lijst van wetenschappelijk verantwoorde interventies door wetenschappers samengesteld. De Inventgroep is uitgenodigd in deze workshop haar eerste ideeën te toetsen aan wensen over haalbaarheid en wenselijkheid. Operatie Jong licht haar missie en de bedoeling van de jeugdagenda toe, met name het punt van signalering bij risicokinderen.

Workshop 7: Samenwerking(modellen) in de JGZ
In deze workshop worden voorbeelden gepresenteerd van modellen waarbij thuiszorg-instellingen en GGDen als gelijke partners naast elkaar werken. Eén uitvoeringsorganisatie voor de JGZ is een van de mogelijke modellen, maar niet de enige.In deze workshop wordt aan de hand van voorbeelden toegelicht hoe is bewerkstelligd dat de aanvankelijke tegenstellingen omgezet zijn in een constructieve samenwerking.

Workshop 8: Best practices in de invulling van maatwerk JGZ Gemeenten staan voor de opgave om samen met de uitvoeringsinstellingen het aanbod aan maatwerkactiviteiten JGZ in te vullen, aansluitend op lokale behoeften. Op veel plaatsen staat dit nog in de kinderschoenen. In deze workshop wordt een aantal inspirerende koplopers gepresenteerd.
Programma

10.00 - 10.30 uur Ontvangst met koffie en thee
10.30 - 10.40 uur

Opening door de dagvoorzitter Hans Ouwerkerk, voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en oud-burgemeester
10.40 - 11.10 uur

De plaats van JGZ in het jeugdbeleid
Inleiding door Marcel van Gastel, Directeur-Generaal Maatschappelijke Zorg van het Ministerie van VWS

11.10 - 11.35 uur

Stimulansen en belemmeringen in de gemeentelijke regie in de JGZ Inleiding door Sandra Korthuis, lid Taskforce JGZ
11.35 - 12.30 uur

Forum onder leiding van de dagvoorzitter over samenwerking in de JGZ. Met medewerking van:

* Dick Rensen, wethouder gemeente Delft;

* Inge Steinbuch sectormanager, Ouder- en Kindzorg, Thuiszorg Kempenstreek;

* Pieter Herngreen, directeur GGD Noord- en Midden-Limburg.


12.30 - 13.30 uur Lunch met mogelijkheid tot het bezoeken van informatiestands van de betrokken instellingen

13.30 - 14.45 uur Eerste ronde workshops

14.45 - 15.15 uur

Pauze met koffie en thee en mogelijkheid tot het bezoeken van informatiestands van de betrokken instellingen

15.15 - 16.30 uur Tweede ronde workshops

16.30 uur Informele afsluiting met een hapje en een drankje

Datum en locatie
Donderdag 9 december 2004, Congrescentrum de Eenhoorn, Koningin Wilhelminalaan 33 te Amersfoort (direct tegenover NS-station Amersfoort).

Doelgroep
Het congres is bestemd voor:

* bestuurders en beleidsmedewerkers openbare gezondheidszorg en jeugdbeleid van gemeenten;

* bestuurders, managers en beleidsmedewerkers van thuiszorg instellingen en GGDen;

* jeugdzorginstellingen;

* overige belangstellenden.

Kosten
Deelname aan het congres kost 215 per persoon. Dit bedrag is exclusief
19% BTW. Na de conferentie ontvangt u afzonderlijk een factuur voor de deelnemersbijdrage.

U kunt zich inschrijven via de link bovenaan deze pagina Ongeveer een week voor het congres ontvangt u per post een bevestiging met een programma en een routebeschrijving. Uw inschrijving is bindend. Registratie in verband met WBP aangemeld bij het CBP
24-7-2002, meldingsnummer m-1026707.

Annulering
Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk (brief, fax of e-mail) tot uiterlijk vijftien dagen voor het congres. Bij verhindering kan uw plaats worden ingenomen door een vervanger. Indien annulering of verhindering niet vijftien dagen voor het congres wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070 - 3738469
Fax:070 - 3738743
E-mail: cs@vng.nl