Innovatief denken, verdient juist nú alle ruimte

NIJKERK, 20041109 -- Op 9 december a.s. vindt in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam het congres Knooppunt Innovatie plaats. Dit innovatieve congres zal een kruisbestuiving tot stand brengen tussen managers en consultants uit diverse branches en ieder met verschillende vaardigheden en achtergrond. Het is een knooppunt waar nieuwe ideeën gedeeld worden. Centraal staat daarbij de vraag: "Kun je innovatie organiseren; is het toeval of regie?".


Uit cijfers van de Europese Innovatiebarometer blijkt dat Nederland het hoogst scoort op de categorie bedrijven die niet met anderen samenwerken en dat ook niet van plan zijn. Dit congres creëert een knooppunt waar bedrijven uit verschillende branches, maar ook de (semi-overheid) dichterbij elkaar kunnen komen. Zo blijkt onder meer uit de Kenniseconomie-monitor 2003 dat nieuwe ideeën vaak op het kruispunt van disciplines en in de ontmoeting van verschillende vaardigheden ontstaan. De innovatieve capaciteit van een organisatie is gerelateerd aan het vermogen om kennis van interne en externe bronnen te gebruiken en te combineren. Voor de kenniseconomie zijn netwerken dus onontbeerlijk.


Tijdens het congres wordt in circa 20 werkateliers vanuit verschillende invalshoeken onderzocht of innovatie zich al dan niet laat sturen. Thema's die hierbij ondermeer getackeld worden zijn: innovatie en leiderschap, jungle, soul, chaosdenken , magie van leiderschap, MKB, publieke sector, visualisatie.. In de werkateliers "knoopt" men alle kennis aan elkaar en wordt naar een concreet resultaat toegewerkt, dat aan het einde van de dag wordt gepresenteerd. Het is dus de bedoeling dat dit congres bijdraagt aan een innovatief Nederland, te beginnen met uzelf!


Naast de verschillende werkateliers komen de volgende keynote-sprekers aan het woord: Roel in 't Veld (Emeritus hoogleraar bestuurskunde, Universiteit van Amsterdam), Mathieu Weggeman, (Chef Innovatie bij de Baak Managementcentrum VNO-NCW en Hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan TU Eindhoven), Frans Nauta, (secretaris Platform Innovatie), Justien Marseille (trendanalist, directeur en oprichter van KoMa bv / The Future Institute) en Edu Feltman (Organisatiepsycholoog, trainer en denk adviseur, IGOP).


Het congres is een gezamenlijk initiatief van de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa), het Interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde (Sioo) en MOS Events bv.


Nijkerk, 9 november 2004

___________________________________________________________