Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie maakt genomineerden provinciale Milieuprijs bekend

22-11-2004
Acht van de 29 bedrijven die gehoor hebben gegeven aan de slogan `Durf aan milieu te verdienen', zijn genomineerd voor de provinciale Milieuprijs 2004. Van deze acht genomineerden ontvangen drie bedrijven een geldprijs die uitgereikt wordt op donderdag 9 december. De provincie Utrecht wil met deze prijs bijzondere milieuprestaties bij bedrijven stimuleren en bekendheid geven.

De acht genomineerden voor de Milieuprijs 2004 zijn:


- Van Dijk's Koel- en vrieshuis in Cothen, gemeente Wijk bij Duurstede Van Dijk heeft zijn bestaande koelinstallatie (ruim 40.000 m3) vervangen door een nieuwe ammoniak / CO2 koelinstallatie en persgasontdooiing. Dit betekent minder overige broeikasgassen en een grote energiebesparing.


- Stichting Zwembad Montfoort
De Stichting heeft in 2004 het bestaande Knopenbad gerenoveerd door het aanbrengen van een roestvrijstalen bak en een dikke isolatielaag. Het resultaat: minimale kosten, geen sloop of afval en grote besparing op stookgas.


- De Brinkcluster, voorzieningengebouw in Vathorst, gemeente Amersfoort
De voorzieningencluster De Brink huisvest scholen, sportzalen, een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Het gebouw wordt verwarmd of gekoeld met warmte terugwinning en warmte en koude opslag.


- Econcern adviesbureau te Utrecht
Econcern levert diensten, producten en projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing aan bedrijven en particulieren. Toepasbaar voor onder andere warmte-krachtinstallaties, biogasinstallaties, wind- en zonne-energie en isolatieadviezen.


- Patrimonium woonstichting te Veenendaal
Patrimonium bezit 6000 woningen in Veenendaal. Dit jaar zijn op 34 flatgebouwen 7500 zonnepanelen geplaatst. Per jaar levert dit 820.000 kWh op en ca 500 ton minder broeikasgas (CO2).


- Bort de Graaf, Koel- en Klimaattechniek te Bunschoten Bort de Graaf heeft een milieuvriendelijk koelsyteem voor supermarkten ontwikkeld door gebruik te maken van CO2. Resultaat: reductie van overige broeikasgassen en grote energiebesparing.


- De Fietskoerier Utrecht, gemeente Utrecht De Fietskoerier is in 2004 gestart met het bezorgen van post(pakketjes) per fiets in Utrecht en omgeving. Dit voorkomt CO2-uitstoot, geluidsoverlast, agressie en fout parkeren in de stad.


- Nimbio Environmental Options te De Meern, gemeente Utrecht Nimbio reinigt verontreinigd baggerspecie met behulp van planten. Het eindproduct kan worden gebruikt voor het opwekken van (groene) stroom.

Provinciale Milieuprijs 2004
Sinds 1994 stelt de provincie Utrecht elk jaar een geldbedrag beschikbaar voor drie bedrijven of instellingen binnen de provincie Utrecht die in hun bedrijfsvoering milieuwinst boeken en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Dat kan op verschillende gebieden: afvalvermindering, energie- en/of waterbesparing, milieuvriendelijke methodes in de landbouw, etc.. Uiteindelijk ontvangen drie bedrijven een geldprijs die varieert van EUR 700,- tot EUR 4500,-. De winnaars moeten de geldprijzen besteden aan nieuwe milieu-investeringen, zodat er een blijvende impuls wordt gegeven aan milieubewust ondernemen.

Natuur- en Milieuprijs
Ook wordt op 9 december door het IVN Consulentschap Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht de Natuur- en Milieuprijs uitgereikt aan vrijwilligersorganisaties die creatieve of vernieuwende ideeën uitvoeren en zich inzetten voor natuur, milieu of landschap.

Laatst gewijzigd op 11/22/2004 05:17:33 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl