Akzo Nobel

Nieuwe afnemer voor baanbrekend concept van Akzo Nobel Eka Chemicals

Arnhem, 9 december 2004 Akzo Nobels Eka Chemicals, actief in pulp- en papierchemicaliën, heeft een nieuwe mondiale afnemer weten vast te leggen voor zijn baanbrekende productie- en leveringsconcept. Met Europas grootste producent van fijn papier, M-real, is overeengekomen om een nieuwe procesfabriek voor chloordioxide te bouwen bij de pulpfabriek in Alizay (Frankrijk). Met deze overeenkomst zijn inmiddels zon 15 afnemers vastgelegd voor Ekas baanbrekende initiatief. Het concept houdt in dat Eka Chemicals het productieproces van bleekchemicaliën overneemt op het terrein van de afnemer.

De inbedrijfname staat gepland voor het tweede kwartaal van 2005. De nieuwe procesfabriek in Alizay is gebaseerd op Ekas uiterst efficiënte SVP-LITE-technologie, waarbij chloordioxide wordt geproduceerd met behulp van methanol in plaats van het meer gebruikelijke zwaveldioxide. Het proces wordt ter plekke aangestuurd en op afstand voortdurend gevolgd, vanaf Akzo Nobels locatie in Ambès (Frankrijk). Het bedieningscentrum in Sundsvall (Zweden) biedt hierbij ondersteuning.

Doordat Akzo Nobel het proces voortdurend volgt, zijn wij in staat onze afnemers beter, efficiënter en vierentwintig uur per dag service te bieden, aldus Sonny Nielsen, Strategic Account Manager bij Eka Chemicals. Door dit systeem kunnen onze klanten zich richten op hun kernactiviteit het vervaardigen van pulp en papier terwijl wij het totale chloordioxideproces verzorgen. Naast schaalvoordelen leveren de activiteiten kennis en ervaring op voor onze afnemers, waardoor de totale kosten van hun chloordioxideproductie verder verminderen.

Vincent Fricker, Purchasing Manager bij de Alizay-fabriek van M-real: Door onze samenwerking met Eka Chemicals bij de aansturing van de nieuwe chloordioxidefabriek en de toepassing van de meest recente technologie behalen wij belangrijke kostenvoordelen. Wij hebben voor Eka gekozen omdat zij in staat zijn om het totale pakket te leveren van chloordioxidetechnologie, chemicaliën en bewakingssystemen voor het chloordioxideproces.

Het door Eka in 2000 geïntroduceerde revolutionaire concept levert beide partijen voordeel op. De pulpfabrieken kunnen zich concentreren op hun kernactiviteiten de chloordioxidefabriek wordt door pulpfabrieken vaak beschouwd als niet-kernactiviteit terwijl Eka alle chemicaliën levert die nodig zijn voor de productie van chloordioxide.

Op dit moment produceert en levert Eka chloordioxide op locaties van afnemers in Zweden, Finland, Verenigde Staten en Brazilië. Tegelijkertijd wordt in het Braziliaanse Bahia een grote faciliteit gebouwd ter waarde van EUR 50 mln om daar een nieuwe te bouwen pulpfabriek te gaan voorzien.

Internet: www.akzonobel.nl; www.eka.com; www.m-real.com Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343