Vlaamse overheid

Budget buitenlandpromotie Vlaamse kust ongewijzigd

In tegenstelling tot de voorbarige kritiek van Leopold Lippens, burgervader van de Vlaamse kustgemeente Knokke, wordt het budget voor de promotie van de Vlaamse kust in het buitenland voor 2005 niet verlaagd, laat staan afgeschaft. Voor de promotie in het binnen- en buitenland samen, wordt ruim 1,6 miljoen euro uitgetrokken. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois is verheugd dat Toerisme Vlaanderen, Westtoer (het West-Vlaams autonoom provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie) en alle kustgemeenten samen een evenwichtig plan uitwerkten voor de besteding van deze middelen in 2005.

Elk jaar worden ruime financiële middelen ingezet om het verblijfstoerisme aan de Vlaamse kust te promoten. Deze middelen worden samengebracht door Toerisme Vlaanderen, de Provincie West-Vlaanderen (Westtoer) en de kustgemeenten. Vervolgens wordt gezamenlijk een verdelingsplan uitgetekend.

Zopas werkten de betrokken partijen ook voor 2005 een optimaal bestedingsplan uit voor het beschikbaar budget van 1,6 miljoen euro. In eerste instantie worden nieuwe campagnes georganiseerd in Nederland en Duitsland, de prioritaire markten die garant staan voor een maximale "return" van de bestede middelen. Het budget voor deze prioritaire markten blijft ongewijzigd.
Hetzelfde geldt voor de secundaire buitenlandmarkten Frankrijk en Groot-Brittannië. In tegenstelling dus tot de eerdere berichtgeving van de Knokse burgemeester. Wat Frankrijk betreft stijgt het budget in vergelijking met 2004 zelfs met meer dan 50 % tot 140.000 euro.

Minister Bourgeois wijst er op dat de Vlaamse regering, ondanks de budgettair krappe tijden, toch kon overtuigd worden om dit jaar meer dan 2 miljoen euro uit te trekken voor een nieuw Kustactieplan. Dit plan geldt voor een periode van 5 jaar, van 2005 tot en met 2009.

Bourgeois betreurt de eerdere beschuldigingen en persoonlijke verwijten aan zijn adres. "Maar ik ben des te meer tevreden dat iedereen nu de krachten bundelt om de Vlaamse kust ook in 2005 voluit te promoten in binnen- en buitenland".

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---