Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Onderzoek toont opnieuw teveel landbouwgif aan

Milieudefensie: 'Boycot druiven Super de Boer'

Amsterdam, 9 december 2004 --- In strijd met de Warenwet verkoopt Super de Boer druiven met teveel landbouwgif. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Milieudefensie is uitgevoerd door onderzoeksinstituut TNO. Dit najaar gaf de milieuorganisatie samen met ruim 36.000 consumenten al de gele kaart aan Albert Heijn, C1000 en Super de Boer. Nu blijkt dat met name Super de Boer deze waarschuwing in de wind heeft geslagen: in tachtig procent van de onderzochte druiven zat meer gif dan wettelijk is toegestaan. Milieudefensie roept consumenten op deze keten nu de rode kaart te geven en er tot en met 18 december de druiven te boycotten. Op vier van de vijf monsters trof TNO meer gif aan dan volgens de wettelijke normen is toegestaan, met in totaal maar liefst elf wetsovertredingen. 'Dit is de zoveelste keer dat Super de Boer de consument niet serieus neemt. We roepen daarom iedereen op om de druiven van deze supermarkt tot en met volgende week zaterdag te laten liggen. Landbouwgif is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Klanten moeten kunnen vertrouwen wat er op de schappen ligt,' aldus directeur Vera Dalm van Milieudefensie. Ook bij Albert Heijn en C1000 zijn wetsovertre-dingen gevonden, maar de overtredingen bij Super de Boer staken er bovenuit.

Naast de overtredingen van de Warenwet is met name het grote aantal verschillende bestrijdingsmiddelen dat is aangetroffen verontrustend. Vier van de vijf onderzochte filialen van Super de Boer verkochten druiventrossen met maar liefst acht of meer verschillende soorten landbouwgif. Bij de huidige risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen gaat men uit van het mogelijke gevaar van slechts één stof en doet men alsof de rest van de wereld uit Spa Blauw bestaat. De Gezondheidsraad heeft dit jaar nog benadrukt dat juist de combinatie van meerdere gifstoffen een risico kan vormen, met name voor kleine kinderen. Ook de aanwezigheid van procymidon is zorgelijk. Kleine hoeveelheden van dit gif zouden al tot verstoringen van hormoonsysteem kunnen leiden.

Milieudefensie roept vanaf vandaag consumenten op om de gifdruiven van Super de Boer niet meer te kopen. Zo zal een mobiel voorlichtingsteam de komende week op diverse plekken in het land opduiken. Op zaterdag 18 december, de drukste winkeldag van het jaar, staan vrijwilligers van Milieudefensie bij zo'n twintig filialen van Super de Boer. De boycot-periode wordt die dag afgerond. Met deze campagne hoopt de milieuorganisatie te bereiken dat de keten eindelijk serieus werk maakt van groente en fruit zonder resten bestrijdingsmiddelen.
---


Vereniging Milieudefensie